Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2020-10-03 AMELAND (Hollum) Vuurtorentrail 12.00
2020-10-04 STIENS EE-Run 11:00
2020-10-04 WINSCHOTEN Sint Vitus Uurloop 10.30
2020-10-04 AMELAND (Hollum) Vuurtorentrail 06.30
2020-10-08 HOOGEVEEN La Brochette Coopertest 19.00
2020-10-10 FRANEKER Ronde over Ried 11:00
2020-10-10 ASSEN Trimloop 11.00
2020-10-10 ORANJEWOUD Woutersbergjecross 11.00

Ubel DijkAfgelopen woensdag is op 65-jarige leeftijd in Norg oud-Artemisser Ubel Dijk overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek. 

De geboren Usquerder is een van de grondleggers van Artemis. Hij was sinds september 1993 (periode sv Jupiter, atletiek) hoofdredacteur van het veel gelezen en geprezen clubblad `Spiridon`. Eind 1999 stopte hij, na nog zes edities onder de vlag van Artemis te hebben uitgebracht, met deze werkzaamheden. Hij bedacht de formule van de Artemispunten en heeft die samen met Hans Klünder verder uitgewerkt voor de klassementen clubkampioen en runner up.In verband met zijn verhuizing naar Drachten is hij op 1 juli 2001 overgeschreven naar de a.v. Impala.

Na als amateur wielrenner te zijn begonnen stapte hij over op de hardloopsport. Hij had aanleg voor de langere afstanden. Begonnen met de halve marathon, beste tijd 1.27.30 uur, en de marathon, beste tijd 3.01.31 uur, ontwikkelde hij zich steeds meer als ultraloper. Samen met Herman Staal, Gerik Mik, Janneke Cazemier en de inmiddels overleden Egbert van der Molen zijn vele ultralopen volbracht. Op zijn conto staan totaal 101 marathons en 300 ultralopen (bron: 100 Marathon Club) variërend van 50 tot 4600 kilometer. Deze 4600 kilometer lange ultraloop, de Trans Europe Footrace 2009, van Bari (I) naar de Noordkaap (N), legde hij af in 568 uur verdeeld over 64 achtereenvolgende dagen.

Ubel was een aimabel persoon. Een doorzetter zonder fratsen, droge humor, niet moeilijk doen en doorlopen.

Artemis wenst zijn vrouw Erna en de familie heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

De foto, gemaakt door Simon Blaauw in 2017, is genomen tijdens zijn laatste wedstrijd de 100 km van Sint Annen.

Jaap SmithJaap Smith uit Baflo heeft gistermorgen meegedaan met de Home Edition van de Dam tot Damloop.

De Dam tot Damloop start dit weekend niet in Amsterdam maar vanuit het huis van de deelnemers. De jaarlijkse hardloopwedstrijd, met normaal ongeveer 80.000 deelnemers, kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Daarom was er gisteren en is er vandaag een aangepaste Home Edition. Hieraan doen enkele duizenden lopers mee. Zij kregen een speciaal pakket thuisgestuurd met onder andere het startnummer. Er is geen gemeenschappelijk startschot. Sociale media houden het verloop bij. Vanavond wordt de uitslag opgemaakt.

Jaap Smith was een van de deelnemers. Hij vertrok vanaf zijn huis in Baflo naar Winsum om zich via Onderdendam, Menkeweer, Tinallinge na 16,1 kilometer in 1.20.14 uur weer thuis te melden. Hij werd met deze tijd 238e in een veld van 1260 mannen.

 

Aleida Groothoff uit Winsum heeft vrijdagavond op de atletiekbaan in Groningen onder prima weersomstandigheden een uitstekende prestatie geleverd door op de Martini Marathon als derde bij de vrouwen te eindigen.

Groningen Atletiek organiseerde deze marathon en estafette voor de derde keer. Dit jaar onder strikte corona-voorwaarden waardoor er onder andere een beperkt aantal deelnemers werd toegelaten. Totaal twintig mannen en drie vrouwen haalden uiteindelijk de finish. Deze niet alledaagse marathon op de baan is geen gemakkelijke opgave. 105,5 ronden linksom op een 400 meter baan vraagt het nodige van fysiek en mentaal doorzettingsvermogen. 

Aleida had zich op deze afstand goed voorbereid en finishte in haar 8e marathon keurig als derde bij de vrouwen in 3.52.18 uur. Een prima prestatie! Aleida: `Een bijzondere ervaring, met totaal 60 mannen en vrouwen op de baan, verschillende tempo`s, doorlopend ingehaald worden en zelf inhalen, veel uitvallers en rennen in de zon en in het donker`. Klik op Lees meer...voor het verslag. Hier de foto`s van Herman Rinket.

sportactieVan 14 t./m 27 september ontvangt iedereen bij elke € 10,00 aan boodschappen bij Albert Heijn een digitale sportzegel in de AH-app. Deze kan tot 25 oktober verzilverd worden voor proeflessen bij de deelnemende sportclubs.

De sportactie heeft als thema: Proef de sport. Gesteund door een aantal topsporters gaat de sportactie proberen zoveel moglijk mensen enthousiast te maken om van verschillende sporten te proeven en de smaak van sporten te pakken te krijgen.

De sportactie is een initiatief van Albert Heijn en NOC/NSF binnen de Nationale Sportweek. Door de drempel tot sport, beweging en gezond eten te verlagen gaan we samen met de sportbonden. sportclubs en gemeenten op weg naar een gezondere levensstijl voor iedereen.

Artemis doet ook mee aan de sportactie. Op de website www.proefdesport.nl kunnen mensen hun digitale sportzegel inruilen voor een proefles op maandag 21 & 28 september en 5, 12 en 19 oktober om 19.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het zwembad in Winsum.

Het inmiddels 15e trainingsweekend op het prachtige waddeneiland Schiermonnikoog staat gepland voor zaterdag/zondag 16/17 januari 2021.

Harmjan Postmus staat weer garant voor een prima organisatie. De vaste deelnemers kennen inmiddels het gastvrije Hotel Café Restaurant Duinzicht: https://www.hotelduinzicht.nl ,de trainingen, de duurlopen, de puzzeltocht, de fietstochten, de wandelingen, het shoppen en niet te vergeten de bezoekjes aan Hotel Van der Werff en de Tox bar. Activiteiten waaraan vele Artemissers op basis van vrijheid blijheid al veertien jaar meedoen.

De prijs per deelnemer bedraagt € 73,50. Hieronder vallen een overnachting in hotel Duinzicht, een kop koffie met gebak bij aankomst op zaterdag, het diner op zaterdagavond, een uitgebreid ontbijt op zondagmorgen en de pastamaaltijd op zondagmiddag. Alle kosten zoals die van het vervoer van en naar Lauwersoog, de boot- en buskosten naar, van en op Schiermonnikoog, de consumpties bij het diner en de pastamaaltijd, het parkeertarief op Lauwersoog en alle overige uitgaven zijn voor eigen rekening. Honden zijn in het hotel ook welkom. Hiervoor moet € 9,50 per hond per nacht worden betaald.

De boot vertrekt op zaterdag om 09.30 uur vanaf Lauwersoog. Op zondag kan op Schiermonnikoog naar keuze de boot van 16.30 uur of 19.30 uur worden genomen (wijzigingen voorbehouden).

Er is plaats voor circa 35 deelnemers (leden en gasten). De ervaring leert dat de belangstelling elk jaar groot is. Meld je daarom snel maar vóór 1 oktober aan bij Harmjan Postmus: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het aantal aanmeldingen bedraagt inmiddels 26.

Marnix van den Brink uit Groningen en de nieuwe leden Fanny Kaper en Wineke Snippe uit Winsum hebben gistermiddag meegedaan aan de 4 Mijl van Assen. Deze wedsrijd, georganiseerd door de Asser atletiekvereniging AAC`61, kende een vlekkeloos verloop.

Voor de derde editie van dit evenement, met start en finish in het Anne Frank park, hadden zich een kleine 1200 hardlopers ingeschreven. Hiervan gingen er uiteindelijk een kleine 800 van start. Door de coronamaatregelen kende de Asser 4 Mijl een een andere opzet. De lopers gingen in groepen van start, waarbij in het startvak rekening werd gehouden met de 1,5 meter-regel. Hierdoor was de winnaar van de wedstrijd niet per definitie degene die als eerste over de finish kwam, maar degene die de snelste tijd wist neer te zetten. Ook vond er geen prijsuitreiking plaats.

De drie Artemissers hebben zich in dit grote deelnemersveld uitstekend geweerd. Marnix noteerde als 177e bij de mannen senioren een prima tijd van 29.21 minuten. Fanny en Wineke, voor het eerst in een wedstrijd uitkomend onder de vlag van Artemis, lieten de klok stilstaan op respectievelijk 38.20 minuten en 41.10 minuten. Zij klasseerden zich hiermee bij de vrouwen masters respectievelijk als 73e en 108e.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Tom Hendrikse uit Assen in 19.32 minuten. Bij de vrouwen zegevierde Iris Velting uit Dalen in 24.18 minuten. 

De sinds juli door de sv Friesland onder strikte Corona-voorwaarden georganiseerde wedstrijden blijken in een grote behoefte te voorzien. Zo stonden er afgelopen zaterdag in Stiens onder prima weersomstandigheden twee honderd deelnemers aan de start voor de vier verschillende afstanden. 

De Winsumer Willem Hofman, inmiddels voor de vierde keer deelnemer aan een van deze wedstrijden, startte op de wat later bleek 22,5 kilometer. In een veld van 31 mannen finishte hij na een constant gelopen race als 15e in 1.48.30 uur.

Op initiatief van de activiteitencommissie kregen 22 Artemissers afgelopen zaterdag vanaf camping Marenland een rondleiding door het mooiste dorp van Nederland. In groepjes van vijf en een dorpsgids liepen we langs historische plekjes, bekeken we kerken en werden we geïnformeerd over de rijke geschiedenis van Winsum.Ook voor de leden die al jaren in Winsum wonen was het een leerzame en leuke ervaring.

Na afloop werd er in het restaurant van de camping gezamenlijk onder het genot van een consumptie en een kop soep nagepraat over de wandeling. Een geslaagd evenement met dank aan de activiteitencommissie. Op de foto in de tekst de waterpomp in de Westerstraat. De foto`s zijn van Hilda Broekhuizen.

 

Met ruim honderdvijftig deelnemers op de de vijf verschillende afstanden kwam er gisteren een einde aan de totaal zes recreatieve lopen in Oude Willem vanaf het recreatiecentrum Hoeve aan den Weg. De organiserende vereniging, de sv Friesland, is een van de weinige organisaties die tijdens het coronatijdperk met toestemming van diverse (overheids)instanties onder strikte voorwaarden wedstrijdjes organiseert. Onder de bezielende leiding van Jan Kooistra en zijn kleinzoon Christiaan Valk, bijgestaan door vele vaak vaste vrijwilligers, zijn deze loopjes ook dankzij de medewerking van de deelnemers een groot succes geworden.

Willem Hofman uit Winsum, in de voorbereiding op de Berenloop Marathon op Terschelling op 1 november, maakte van de geboden gelegenheid dankbaar gebruik. Hij startte op de 14.7 kilometer en finishte in een veld van 25 deelnemers keurig als tiende na 1.10.18 uur. Willem: `Een uitstekende organisatie. Het was prima loopweer. Ik kon het tempo de gehele afstand hoog houden. Kortom zeer tevreden`. De foto is van Janke van der Schaaf,

Beste Artemissers,

Zoals jullie weten is Winsum vorige week uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland, Maar hoe goed kennen wij Winsum eigenlijk? Winsum kent een rijke historie en onze dorpsgidsen kunnen hierover heel veel vertellen.

De activiteitencommissie nodigt jullie daarom hierbij van harte uit voor een dorpswandeling op zaterdag 5 september. De start is om 10.00 uur bij camping Marenland. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur. Na afloop wordt jullie een kop soep en een consumptie aangeboden op de camping. Deelname voor leden is gratis. Introducees kunnen meedoen voor eigen rekening.

Aanmelden graag vóór 1 september bij Ineke Wolters via mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De activiteitencommissie

Nu de zomervakantie bijna voorbij is wordt er vanaf maandag 17 augustus weer volgens het normale rooster getraind. Dit betekent concreet op de maandagavond om 19.30 uur en op de woensdagavond om 19.15 uur. Het vertrekpunt blijft voorlopig de parkeerplaats bij het openluchtzwembad in Winsum.

De sv Friesland organiseerde gisteravond in Wytgaard bij Leeuwarden de Twirreloop over een vijftal afstanden. Willem Hofman uit Winsum ging op de 10 kilometer van start en behaalde in een veld van 76 mannen een keurige 24e plaats in 46.02 minuten. Lees hieronder zijn verslag.

WYTGAARD
Willem Hofman Woensdagavond 5 augustus vond alweer de zesde SV Friesland loop plaats sinds de coronastop. In Wytgaard, een dorpje ten zuiden van Leeuwarden, vond de jaarlijkse Twirreloop plaats. Normaal wordt deze loop op een woensdagavond in mei gehouden, maar vanwege de toenmalige beperkingen werd deze nu alsnog ingehaald.

Liefst 238 lopers kwamen naar de lokale sportaccommodatie en konden aldaar kiezen uit vier verschillende afstanden. Willem Hofman was een van de 100 deelnemers aan de 10 km. Vooraf was er de hoop dat de temperatuur bij de start om 19.30 uur al dalende zou zijn, maar dat was niet het geval: het was en bleef gedurende de loop 24 graden.

Na de start werd eerst 4 kilometer in zuidwestelijke richting gelopen richting Reduzum en vervolgens door de landerijen naar het water van De Zwette. Op dit stuk was nog sprake van een verkoelend briesje tegen. Maar noordwaarts langs De Zwette richting Leeuwarden werden de lopers langzaam gekookt. Na een kleine 4 kilometer verlieten de 10 km lopers het pad langs het water en werd koers gezet terug naar Wytgaard. Na 46 minuten en 2 seconden passeerde Willem de finishlijn, een tijd waarmee hij erg tevreden was. Genoemde tijd bleek goed voor een 24e plaats. De foto is van Berend de Jong.

 

Oude Willem, een gehucht gelegen midden in het Fries-Drentse Wold tussen Appelscha en Diever, is voor de noordelijke hardloopwereld momenteel `the place to be`. Werden de wedstrijden elders in het land in verband met de Corona-maatregelen tot 1 september afgelast, bleef echter Jan Kooistra, de drijvende kracht van de sv Friesland, zoeken naar een oplossing. Meerdere gesprekken met de KNAU, overheidsinstanties en Staatsbosbeheer hebben er toe geleid dat onder strenge coronavoorwaarden onder andere een zestal kleinschalige recreatieve lopen voor ruim honderd deelnemers vanaf camping Hoeve aan den Weg in Oude Willem mogen worden georganiseerd. Dit tot grote vreugde van de s.v. Friesland en de noordelijke hardlopers. De laatste wedstrijd dateert al weer van 7 maart jl. in Haren.

Willem Hofman uit Winsum was, zoals elders op de startpagina staat vermeld, een van de deelnemers aan de eerste loop. Hij voltooide zijn 14 kilometer als achtste bij de mannen in 1.08.53 uur. Afgelopen zaterdag stond de derde loop op het programma. Onder de ruim honderd deelnemers bevond zich ook Wim Ammeraal uit Leens. Hij startte met nog 16 mannen op de 14.7 kilometer. Wim finishte op de verharde en onverharde paden in het benauwde bosgebied als zevende na 1.14.37 uur, met alle lof voor de prima organisatie. De foto is van Tjeerd de Jong. 

Er restten nog drie lopen vanuit Oude Willem en wel op zaterdag op 15 en 29 augustus. De start is telkens om 10.00 uur. De voor 8 augustus geplande loop is in verband met de voorspelde hitte inmiddels afgelast. Voor meer informatie over de Hoeve aan den Weglopen zie www.svfriesland.nl  

Willem Hofman 18 07 2020 Oude WillemWillem Hofman uit Winsum heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan een van de eerste kleinschalige wedstrijden na de corona-stop in het Drentse Oude Willem. Hij legde zijn 14 kilometer af in 1.08.53 uur en klasseerde zich hiermee als achtste bij de mannen. Lees hieronder zijn verslag.

OUDE WILLEM VERSLAG VAN JONGE WILLEM
Op zaterdag 18 juli vond in Oude Willem de eerste Hoeve aan den Wegloop van 2020 plaats. Dat op zichzelf was na de afgelopen maanden natuurlijk al bijzonder te noemen. Sinds de laatste versoepelingen van de overheid, ziet SV Friesland weer kans om wedstrijdloopjes te organiseren. De vuurdoop was een week eerder in Stiens geweest en daar hadden lopers en toeschouwers zich dusdanig goed aan de regels gehouden, dat SV Friesland met vertrouwen de komende periode meerdere Zomerlopen zal organiseren. De regels van het RIVM hebben uiteraard wel tot een paar aanpassingen geleid. Zo kun je niet meer op de bonnefooi naar een loopje afreizen, maar moet je je vooraf via de website aanmelden. Naast je persoonlijke gegevens, de te lopen afstand en je verwachte eindtijd moet je ook verklaren dat je goed gezond bent. En ook bij de loop in Oude Willem zelf waren een paar aanpassingen doorgevoerd. Zo was het start-/finishgebied iets anders ingericht en waren de routes en starttijden ten opzichte van voorgaande jaren aangepast, zodat iedereen zoveel mogelijk de ruimte had.

In totaal waren 105 lopers afgekomen op de eerste van vijf Hoeve aan den Weglopen in Oude Willem, een gehucht gelegen tussen Appelscha en Diever, midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er kon worden gekozen uit vijf verschillende afstanden, waarbij de 10 kilometer met 36 deelnemers de populairste was. Zelf was ik een van de 19 deelnemers aan de 14 km. Deze route was geheel nieuw. De afgelopen maanden heb ik behoorlijk door kunnen trainen, met de conditie zit het dus wel goed. Aan de andere kant was deze loop natuurlijk mijn eerste wedstrijd sinds de Halve van Haren begin maart en 14 km volle bak lopen was dan ook wel weer even wennen. Na drie snelle kilometers trok ik al de conclusie dat ik te enthousiast van start was gegaan. Daarbij was het door het warme en zonnige weer nogal benauwd in het bos. Na 12 km liepen temperatuur en hartslag iets te hoog op, waardoor ik genoodzaakt was even 200 meter te wandelen om mezelf te herpakken. De laatste 2 km van de route kwamen me van voorgaande edities weer bekend voor en na 1.08.53 kwam ik als achtste over de finish. Al met al toch erg tevreden en blij dat ik eindelijk weer eens een wedstrijdje kon lopen! De foto is van Janke van der Schaaf.

 

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook