Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2024-04-12 NIEUWEROORD Boulevardloop Nieuweroord 18:00
2024-04-13 ANNERVEENSCHEKANAAL De 4 Mijl van AvK 13:00
2024-04-13 ZWOLLE De Edwin van Vilsteren makelaars 10 Mijl van Zwolle Zuid 17:00
2024-04-13 SNEEK De Potten parkrun 09:00
2024-04-13 LEEUWARDEN Groene Ster parkrun 09:00
2024-04-13 LEEUWARDEN Kleine Wielenloop 11:00
2024-04-13 ELLERTSHAAR RunForestRun Hart van Drenthe 09:00
2024-04-13 GRONINGEN Stadspark parkrun 09:00

De Stichting Foras Events organiseerde gisteren de Marathon Via Belgica over de oude Romeinse weg dwars door de heuvels van Zuid-Limburg. De start lag op de brug over de Worm bij Rimburg in Landgraaf. De deelnemers liepen via Coriovallum (het huidige Heerlen) , Voerendaal, en Valkenburg naar de finish op de oude brug over de Maas in Mosa Trajectum (tegenwoordig Maastricht).

Arjen Kwint uit Loppersum was een van de 106 gefinishte deelnemers die deze toch wel bijzondere marathon tot een goed einde bracht. Hij noteerde een tijd van 5.10.06 uur, goed voor een 28e plaats bij de mannen 50.

Lees hieronder zijn verslag aangevuld met eigen foto`s, alle foto's staan hier.

 

 

In mijn voorbereiding op de Leutasch trail in juni had ik bedacht om de Marathon Via Belgica te lopen. Een beetje hoogtetraining, met de nadruk op beetje. Echter mijn voorbereiding liep niet zoals gepland. Mijn geplande marathons in april konden niet doorgaan door een achillespeesblessure en de geplande rustige weken gedurende mijn vakantie moest ik gebruiken voor de opbouw. Door hitte in Dubai en een hoge vochtigheidsgraad op Mauritius was dat niet zo makkelijk. Afgelopen vrijdag besloot ik pas om toch mee te gaan doen in Zuid-Limburg om toch een lange training te hebben. Mijn inschatting was dat ik zeker tot de helft lekker zou moeten kunnen lopen en ik bedacht dat de tweede helft intervallen ook een prima idee zal zijn.

Op zaterdagmiddag reisde ik af naar Maastricht aangezien op zondag om 8:30 er een bus klaarstond om de lopers van finish naar het beginpunt te brengen. De start was in Rimburg, dit dorpje kent zowel een Duits als een Nederlands deel. De start was in het Duitse deel, ongeveer 5 meter van de Nederlandse grens. Hier komt ook de Via Belgica Nederland in. De Via Belgica is 400 kilometer lange oude Romeinse weg (van Boulogne naar Keulen) en deze marathon ging min of meer langs het Nederlandse deel.
Bij de start stonden enkele Romeinen ons op te wachten en was de startpoort gemaakt van hout. Een leuk begin van deze marathon. Het lopen ging best goed, ik had geen last van mijn achillespees. Mijn tempo was niet heel hoog, het ging me ook meer om de duur. In het begin af en toe door een bosje, maar ook veel door wat plaatsen als Landgraaf en Heerlen. Mooie kastelen gezien en door mooi aangelegde parken gelopen. In Voerendaal was het halve marathon punt. Het eerste doel was gehaald. Ik had dit volledig hardlopend volbracht. Even kleine stukje wandelen maar toch al snel weer wat hardlopen. Het begon steeds warmer te worden, dus probeerde ik vooral in de schaduw te rennen en in de zon te wandelen. Ook kwam mijn oude blessure aan mijn linkervoet weer terug en moest ik eigenlijk meer wandelen dan eigenlijk gewild. Dan maar trainen op karakter en langzaam doorgaan. Ik liep redelijk achteraan in het veld. Er waren ook maar 120 individuele deelnemers. Eigenlijk erg weinig als je ziet wat de organisatie allemaal had geregeld. 10 verzorgingsposten, overal verkeersregelaars en onderweg vlaggen aan de huizen van de marathon. In Valkenburg langs de volle terassen, dus even fit hardlopend hierlangs. Langs de grotten van Valkenburg. Bij de verzorgingspost bij 31 kilometer werd me verzekerd dat het alleen nog maar naar beneden zou gaan naar Maastricht maar twee bochten verder de beklimming naar Berg. Vol in de zon en met een behoorlijk stijging. Dus rustig omhoog lopen. Daarna wel een lekker stuk naar beneden. Mooie paden door bos en akkerland en zo was Maastricht bereikt na zo'n 37 kilometer. Nog een stuk door wat buitenwijken totdat de Maas werd bereikt. Stukje langs de Maas naar de Sint Servaasbrug, daar overheen en dan rechtsaf, 100 meter en de finish was bereikt. Tweede helft dus meer moeten wandelen door de temperatuur en mijn linkervoet, maar toch al met al tevreden. Er moet nog wel een en ander gebeuren de komende weken maar deze marathon geeft me genoeg vertrouwen.

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook