Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2024-04-12 NIEUWEROORD Boulevardloop Nieuweroord 18:00
2024-04-13 ANNERVEENSCHEKANAAL De 4 Mijl van AvK 13:00
2024-04-13 ZWOLLE De Edwin van Vilsteren makelaars 10 Mijl van Zwolle Zuid 17:00
2024-04-13 SNEEK De Potten parkrun 09:00
2024-04-13 LEEUWARDEN Groene Ster parkrun 09:00
2024-04-13 LEEUWARDEN Kleine Wielenloop 11:00
2024-04-13 ELLERTSHAAR RunForestRun Hart van Drenthe 09:00
2024-04-13 GRONINGEN Stadspark parkrun 09:00

Gerik Mik uit Sint Annen,  bekend van lange afstand lopen en wandelingen, had vorige week van dinsdag op woensdag de intentie om 100+ mijlen te gaan wandelen in met name Oost-Groningen. Opspelende knieklachten waren er de oorzaak van dat hij na 96 kilometer van de geplande 174 kilometer in Vrieschelloo zijn Waterloo vond.

Lees hieronder zijn verslag.

Gestrand in Vriescheloo, verslag van de 100mijl
Dinsdag 27/12 om 12:00 vertrokken uit Sint Annen voor een 100+ mijl wandeling door Groningen. Route in grote lijnen: Sint Annen, Veendam, Jipsinghuizen, Bourtange, Heiligerlee, Termunten, Appingedam, Sint Annen. Op afstandmeten 174 kilometer.

Geen eindtijd in gedachten, alleen op twee plekken een tussentijd. Om 18:00 uur bij het NS station in Veendam en 28/12 rond 12 uur de Blauwestad binnen lopen. In Veendam afgesproken met Marco Hartman. Hij loopt een deel van de route mee. In de Blauwestad met Bert Koens afgesproken om een bak koffie bij hem te drinken. Het weer voor de 28ste beloofd niet veel goeds, regen, regen en regen plus nog wat wind, maar de 27ste zal het droog blijven.

De eerste uren loopt het prima. Ruim voor schema (18:00 uur in Veendam) in ‘t Roegwold. Hier is het druk met wandelaars. Tussen al die wandelaars herken ik opeens Peng Yip Cheah. We kwamen elkaar in het verleden regelmatig tegen tijdens marathons of wedstrijden in de buurt. Even gezellig staan praten aan de oever van het Dannemeer.

 

Daarna voor de zekerheid een stap sneller om te zorgen dat ik om 18:00 uur in Veendam zal zijn. Waarschijnlijk was een stap sneller de oorzaak van de ellende later. Voor 18:00 uur ben ik in Veendam en kom op hetzelfde moment als Marco aan bij het NS station(35 kilometer). Samen gaat het verder naar Ommelanderwijk, Nieuwe Pekela, Alteveer, Onstwedde en Jipsinghuizen. De tijd vliegt voorbij en om 24:00 zitten we in Bourtange (70 kilometer) op het terras. Even wat eten en drinken. Marco check de weersvoorspelling. Voor 01:00 gaat het regenen!, dus we gaan in de regenkleding. Geen gedoe onderweg, hier op het terras prima plek om regenbroek en regencape aan te doen. Was een goede keuze want we zijn nog maar net vertrokken en de eerste regendruppels zijn zichtbaar in onze koplampen.

Na Veendam begint een pees in de linker knieholte op te spelen. Zeurderige pijn. Onderweg naar Bourtange ook een paar keer even wat langzamer gaan lopen. Dit hielp, maar na een tijdje ging het dan weer in de oude tempo en ja, dan ook na een tijdje weer de zeurderige pijn. Na Bourtange wordt de pijn erger en ik moet langzamer. Net voor Bellingwolde geef ik aan Marco aan dat ik straks afscheid neem. Ik moet even rust neem om de pees te ontlasten. Bij de Magnuskerk (88 kilometer) in Bellingwolde gaan we elke onze eigen weg. Ik ga op zoek naar een plek waar ik droog kan zitten, na de eerste regen na Bourtange is het niet echt meer droog geweest. De regen hadden we hoofdzakelijk in de rug, echt vervelend was het niet. Maar om is die regen te gaan zitten was niet echt een optie.

Bij de Magnuskerk was niet echt een plek om te zitten. Wel een fietsenhok waar je droog kon staan maar ik wilde toch graag zitten. Dus verder lopen en hopen op een bushokje. Derde bushalte, op bijna 89 kilometer, had ook een hokje. Eindelijk even zitten! Dat even werd bijna een uur.

Stapje voor stapje gaat het daarna verder. Gaat voor geen meter meer. Ik komt niet meer op gang. Gaat zo langzaam dat de pees niet eens pijn doet! Zo gaat het kilometer voor kilometer. Me intussen voorgenomen om bij de burcht in Wedde weer een droog plekje op te zoeken. In Vriescheloo zie ik opeens in een zijstraat een oude GADO halte. Lijkt me een prima plek om even te zitten. Droog en uit de wind.

busjeHet is rond 5:30 als ik ga zitten in de halte. Het is maar even en ik ga de pees weer voelen. Neem dan ook de beslissen te stoppen. Nog dik 70 kilometer met deze pees lijkt me geen optie. SMS naar huis om me op te pikken. Ik zal nog wel even moet wachten wat mijn vrouw heeft nachtdienst en is zeker tot 08:00 aan het werk. Een paar hazeslaapjes zorgen er voor dat de tijd redelijk snel gaat.

Busje komt zo, December 2022, 100 mijl Sint Annen
Wachten op vervoer bij de GADO, met koffie :-)

Rond 09:00 krijg ik een SMS. Ik denkt van mijn vrouw maar blijkt van Dick Abee te zijn. Hij woont aan de route in de buurt van Jipsinghuizen en enige tijd geleden heb ik hem een mail gestuurd met de vraag of ik bij hem mijn bidons kan bijvullen. Nu net heeft hij de mail gelezen en wenst me stekte met de 100 mijl en een sorry voor zijn late reactie. Berichtje terug dat ik ben gestrand in Vriescheloo en wacht op vervoer. Snel is er telefonisch contact en voor ik het weet staat hij naast me met een thermosfles met koffie en is het opeens heel gezellig in de bushalte. Mooie afsluiting van avontuur met moeizame laatste kilometers.

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook