Arjen Kwint uit Loppersum heeft gisteren met succes deelgenomen aan de marathon van La Rochelle. La Rochelle, gelegen tussen Nantes en Bordeaux, is een Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime. De stad is met het eiland Ile de RĂ© verbonden door een 2,9 kilometer lange tolbrug. De marathon telde totaal 6.137 deelnemers. Arjen Kwint kwam na een constant gelopen wedstrijd halverwege door in 1.51.00 uur. In het tweede gedeelte van de race en met name in de bekende laatste zware 8 kilometer moest hij wat tijd inleveren. Met een verval van slechts 6.42 minuten tekende hij in zijn 6e marathon onder de vlag van Artemis voor een keurige 3.48.42 minuten. Arjen werd hiermee 520e bij de mannen 45. Gefeliciteerd! Zijn verslag staat bij Lees meer....en foto`s staan hier. 

 

Nadat ik het idee gevat had om in 2017 nog een tweede marathon te lopen begon de zoektocht op internet. Het aanbod was niet supergroot maar uiteindelijk viel mijn oog op de marathon van La Rochelle in Frankrijk. Een marathon met 7000 deelnemers in een stad vol historie (zie wikipedia). Zo begon twaalf weken geleden de voorbereiding. Nog steeds gebruik ik het schema van Harmjan dat in 2013 mij succes bracht in Hamburg. In het begin veel last van mijn hamstrings, uiteindelijk bleek mijn rug de boosdoener en nadat die klachten verholpen waren kon ik de laatste vijf weken goed doortrainen en voelde ik de vorm groeien.

Samen met mijn vrouw Odette op vrijdag voor de marathon met de trein naar La Rochelle. Een reis van totaal 10 uur maar dan ben je ook meer dan 1000 kilometer van huis. De stad La Rochelle was inderdaad erg mooi met het merendeel van de huizen in dezelfde bouwstijl uit de 18e eeuw. Na het ophalen van het startnummer begon de wedstrijdspanning wat toe te nemen maar ook dat is onderdeel van een marathon.

Op zondagochtend naar de start. Het was vrij koud met 2 graden maar wel met een volledige blauwe lucht. De zon scheen de hele race, terwijl de temperatuur maar opliep tot een graad of 6.  Toch was het zeer aangenaam loopweer. Het plan was natuurlijk om rustig te starten zoals altijd en op zich waren mijn kilometertijden vrij stabiel. Wel versnelde ik licht tot halverwege. Aangezien de marathon over twee ronden ging en ook enkele keren door het centrum ging had Odette me ook al een paar keer aangemoedigd wat ook de moraal altijd goed doet.

Het tweede gedeelte van de ronde kende wat vals plat en waar ik de eerste ronde hier makkelijk overheen kwam voelde mijn benen zwaarder in de tweede ronde zodat ik mijn tempo moest aanpassen. Kijkend naar mijn kilometertijden wist ik dat ik nog steeds mijn doeltijd van 3 uur 50 minuten kon halen als ik maar bleef doorrennen. Mentaal was ik sterk genoeg om dit ook te doen ondanks dat het inderdaad de moeilijkste kilometers van de marathon zijn. De laatste kilometer was de mooiste, een grote mensenmassa, onder een oude poort door, langs de zee en natuurlijk uiteindelijk de finish. Tevreden over tijd, organisatie marathon en geen last van spierpijn. Plan voor marathon nummer 8 is inmiddels alweer gemaakt.

Arjen