IMG_1078Artemis lid Douwe Zwart meldde zich gisteren vanuit het Duitse Schwerin met de mededeling dat hij het hardlopen weer had opgepakt. De laatste wedstrijd van Douwe onder de vlag van Artemis was de 4 Mijl in 2010. Daarna vertrok hij naar zijn vriendin in Schwerin en vond daar werk. Met uitzondering van een korte ontmoeting tijdens de marathon van Hamburg in april 2013 bleef het lang stil rond Douwe. Tot gisteren. Douwe was zaterdag een van de 1386 deelnemers op de 10 kilometer van de 32e Schweriner Funf Seen Lauf. Schwerin, gelegen op 413 kilometer van Winsum, is de hoofdstad van de staat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De stad telt ruim 92.000 inwoners, wordt omringd door zeven meren en staat bekend om zijn cultuurhistorische binnenstad. Douwe voltooide zijn eerste 10 kilometer sinds vele jaren in 53.45 minuten, goed voor een zeventiende plaats bij de mannen 50. Zijn verslag, de routekaart en de bijbehorende foto`s zijn te vinden bij lees meer.

Verslag Douwe Zwart

looproute Fünf-Seen-Lauf

Verslag Schweriner Fünf-Seen-Lauf (Zaterdag 2 juli 2016)
Onder ideale weersomstandigheden is zaterdag 2 juli 2016 de 32e Schweriner Fünf-Seen-Lauf gehouden. De te lopen afstanden waren 10, 15 en 30 km. Ook kon men meedoen aan Nordic-Walking en wandelen. Het aantal deelnemers per afstand was 10 km: 1386, 15 km: 732, 30 km: 408, Nordic-Walking: 64 en wandelen: 7 deelnemers.  Totaal 2597 deelnemers.

 

De drie uitgezette routes van punt naar punt waren voor een deel overlappend. Het parcours van de routes was gevarieerd: vlak en heuvelachtig met het venijn in de staart. Twee kilometer voor de finish moest een fikse heuvel bedwongen worden. Een deel van het parcours ging langs de boorden van vijf meren en gedeeltelijk door de bossen.

IMG_1082

 Om 9:00 werd er gestart voor de 30 km, 7 minuten later volgde de 15 km en om 9:30 uur de 10 km. Om 9:00 regende het behoorlijk maar het werd geleidelijk aan droger. De temperatuur was erg goed, circa 15-18 graden.  De start was traag omdat er door een sluis van ca. 1,5 meter breed gelopen moest worden voor tijdregistratie. De eerste kilometer was het parcours erg smal wat bij velen irritatie opleverde. Gaandeweg verdeelden de lopers zich en werd het eenvoudiger om het juiste tempo te krijgen. Na 4 km werd het weer zeer smal max. 1 meter breed langs de Ostdorfer See. In dit gedeelte kon men de langzame lopers niet inhalen. Dit gedeelte was ongeveer 1 km lang, daarna een gedeelte met een slecht wegdek voorzien van asfalt en klinkers en een glooiend terrein met veel vals plat. Vervolgens ging het door een fraai bosachtig gebied met wandelpaden met een ondergrond van humus, schelpen en gras. Zoals gezegd de laatste 2 kilometers waren zwaar omdat er een fikse heuvel bedwongen moest worden en ook het terrein was zwaar de modder veroorzaakt door de regen van de afgelopen dagen. 

Na de finish kon er onbeperkt alcoholvrij bier genuttigd worden. Tevens was er erwtensoep en pasta te krijgen. Iedere loper kreeg na afloop een oorkonde. Al met al kan men terug kijken op een geslaagde Fünf-Seen-Lauf.

Ik had me ingeschreven voor de 10 km. Na jaren van afwezigheid in het wedstrijdcircuit was dit voor hmij weer een eerste krachtmeting met een internationaal karakter. Er waren deelnemers uit Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Nederland. Voor mij was deze loop een test om te kijken waar ik op dit moment sta. Ik finishte uiteindelijk in een tijd van 53.45 minuten, goed voor een 17e plaats in mijn leeftijd categorie (1952-1962). Een 202e plaats in het mannenklassement alle categorieën en een 222e plaats in het totaal klassement.