Gerik Mik, op de foto vierde van rechts, organiseerde afgelopen zaterdag en zondag vanuit zijn woonplaats Sint-Annen de tweede editie van de 100 Mijl van Sint-Annen. Hij had vier ronden van ongeveer 40 kilometer uitgezet, waarvoor totaal twaalf deelnemers waren uitgenodigd. Hiervan hebben vier deelnemers de 100 mijl = 160.9 kilometer! volbracht. Gerik eindigde hierbij als derde in een tijd van 25.47.52 uur. De 56-jarige Dick Abee uit Winschoten was met een tijd van 21.18.06 uur de snelste. Zeven deelnemers voltooiden de 50 mijl. Er was één uitvaller. Meer informatie en de uitslagen zijn te vinden op http://de100mijlvansintannen.nl/ Hieronder het verslag van Gerrit Mik.

100 mijl van Sint-Annen, Bedevoart noar Bethlehem.
Zaterdag 20 juni iets voor 09:00 uur. Een dozijn pelgrims verzamelt zich bij de klokkenstoel in Sint-Annen. Normaal luidt de klokkenstoel drie keer per dag. Om 8 uur (paptijd), 12 uur (noenmaal) en 6 uur (avondmaaltijd). Vandaag gaat hij een keer extra luiden. Om 09:00 uur de start van de 100 mijl van Sint-Annen. Maar vooraf tellen de lopers gezamenlijk af, 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 en dan luidt de klokkenstoel. De pelgrims gaan op pad, vier ronden van elk ongeveer 25 mijl. Elke ronde heeft een religieuze plek als keerpunt. Plekken die historisch verbonden zijn met het vroegere cisterciënzer klooster van Sint-Annen en een tweetal bedevaartsoorden. Het laatste keerpunt bevindt zich in Bethlehem, vandaar ook “Bedevoart noar Bethlehem”.

Op elk keerpunt is ook verzorging. De eerste is een kofferbakverzorging en bij de overige keerpunten in een verzorgingskist geplaatst bij iemand in de tuin. Om aan te tonen dat je bij het keerpunt bent geweest moet je een sleutelhanger meenemen uit de verzorgingskist. Aangezien we op bedevaart zijn naar Bethlehem zitten de drie koningen in de eerste drie verzorgingskisten. In de vierde kist zit, als bedevaartsouvenir, de “Ik was in Bethlehem” sleutelhanger.

 De eerste ronde gaat naar Aduard.  Hier stond vroeger een cisterciënzer klooster waar het klooster van Sint-Annen mee was verbonden. Aduard was dan ook een logische keuze als keerpunt. Het eerste deel van de 100 mijl wordt rustig gelopen en tot aan de verzorging in Aduard blijven alle lopers dan ook bij elkaar in de buurt. Echter na de verzorging valt het veld uit een en gaat elke loper in zijn eigen tempo op weg naar de centrale verzorging in Sint-Annen. Het gaat niet hard maar na 5 uur en een kwartier zijn toch alle lopers al weer terug in Sint-Annen. De eerste 41 kilometer zijn gelopen.

Wat eten en drinken en dan gaat het verder. Op naar "De Bedroefde Moeder van Warfhuizen". In 2001 werd in de voormalige hervormde kerk in Warfhuizen een kluis met bijbehorende kapel gesticht. Hier is in 2003 een levensgroot Spaans processiebeeld geplaatst en is de kapel langzamerhand een bevaartsoord geworden. Een bijzonder gebruik bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" is het "ruilen van de zakdoek." Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee  te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria's zakdoek vooral aan zieken, of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan. De moeilijke opdracht voor de lopers van de 100 mijl is het halen van de finish. Voor wie het niet lukt om de 100 mijl te lopen is er dan ook een witte zakdoek. Deze kan voor de volgende 100 mijl bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" worden geruild voor een zakdoek met haar tranen.

Er zijn nu nog maar elf lopers. Angela Schulingkamp loopt namelijk alleen ronde 1 en gaat in ronde 4 Dick Abee begeleiden. Vier kilometer later alweer een kandidaat voor een zakdoek. Ed van Beek valt uit door een blessure. De tien resterende mannen bereiken allemaal Warfhuizen. De eerste vier, Bennie de Vries, Dick, Rienk Scholtemeijer en Chris Dol lopen elk hun eigen wedstrijd. Marco Hartman, Johan Wander, Aede Bakker en ik lopen deels samen. Sivlio Teunissen neemt een alternatieve route en op laatste plek dieselt Sjaak Schipper. Rustig zijn eigen tempo met maar een doel voor ogen, 100 mijl lopen! Na Warfhuizen valt het veld nog weer verder uit elkaar en lopen de meesten eenzaam hun kilometers. Bij Winsum loopt ik Chris en Silvio achterop en lopen we samen verder naar de centrale verzorging in Sint-Annen.

Als we daar aankomen zijn Dick en Rienk al vertrokken naar bezoekerscentrum van het voormalige cisterciënzer klooster Yesse in de buurtschap Essen. Bennie is er nog. Hij is, tot ons aller verrassing, gestopt bij 50 mijl (85 kilometer). Het ging niet. Na Chris, Silvio en mezelf komen achtereenvolgens Marco, Johan, Aede en Sjaak binnen. Chris, Aede en Johan weten het zeker. Voor hen geen ronde 3, 85 kilometer is voldoende vandaag.  Marco gaat even slapen en besluit later toch te stoppen. Ook Silvio stopt maar gaat nog wel wat 4 mijl rondjes lopen om te komen tot een totaal van 100 kilometer. Ik ga ook ronde 3 in. Na een kilometer gaat het mis. Een oude blessure steekt de kop op. Pijn in mijn lies. Ik kan echter nog wel gewoon “hobbelend door het Groningse land”. Doel was vandaag binnen de 24 uur te lopen, maar dat laat ik voor wat het is. Met deze lies is finishen het nieuwe doel geworden.  Sjaak is intussen ook terug uit ronde 2 in Sint-Annen. Hij neemt de tijd bij de verzorging en gaat vervolgens onvermoeibaar ronde 3 in. Op naar Essen.

Na ronde 2 zijn er acht witte zakdoeken uitgedeeld en vier man zijn op pad in ronde 3. Dick, Rienk, Sjaak en ik. Zo blijft het ook de  vierde ronde. De vierde ronde gaat naar Bethlehem. In naam een ver bedevaartoord maar vanuit Sint-Annen op loopafstand en kan dan ook niet ontbreken als keerpunt. In ronde vier loopt ook Angela weer mee, ze begeleidt Dick op zijn laatste 34 kilometer. Deze laatste ronde krijgt Dick nog vleugeltjes en loopt weg van Rienk. Zodat Dick uiteindelijk, zondagochtend 06:18, met een voorsprong van 1 uur en 18 minuten op Rienk als eerste over de finish komt in Sint-Annen. Ik word zondagochtend 10:47 derde en Sjaak wordt zondagmiddag 12:43 vierde.

Dick en Rienk leveren een prima prestatie met hun gelopen tijd. Dick heeft zelf ruim onder de kwalificatie limiet, 100 mijl binnen 22:30, van de Spartathlon gelopen en Rienk zit er maar 6 minuten boven. Maar ook speciale aandacht voor onze nestor Sjaak. Met een leeftijd van 67 jaar loopt hij vandaag zijn eerst 100 mijl. Chapeau!

De winnaar, Dick, krijgt als eerste prijs een beeld van engel Gabriel. Gabriel was het ten slotte die de herders aanspoorde om naar Bethlehem te gaan. Daarnaast was er voor alle vier de finishers een echte Sint-Anna pelgrims-medaille. Een medaille waar je zuinig op moet zijn want hij is bedoeld om te worden voorzien van accessoires de volgende keer dat je finished in de 100 mijl van Sint-Annen.

Voor meer informatie over de 100 mijl van Sint-Annen zie: http://de100mijlvansintannen.nl/