Artemis en RaitdaipRunners brengen vrijheidsvuur naar Winsum
Gea Meulema 

Wat weer een heel andere Bevrijdingsloop dan vorig jaar!’’, was het eerste dat Laurens Stiekema, organisator en loper van de Bevrijdingsestafetteloop, verzuchtte bij aankomst op het Dorpsplein in Winsum. Doorweekt van de regen kwamen hij en alle andere veertien Bevrijdingsestafettelopers en twee chauffeurs in Winsum aan, maar allen met een big smile op hun gezicht. Daar werden ze onthaald door zo’n honderd Winsumers die ondanks de regenbuien bleven om de lopers een warm welkom te geven. Laurens overhandigde op het podium de fakkel met het vrijheidsvuur aan burgemeester Rinus Michels die vindt dat de Bevrijdingsestaffetteloop een jaarlijkse traditie mag worden. 

De groep lopers van Artemis en de Raitdaiprunners uit Sauwerd vertrokken maandagavond naar Wageningen. Tegen acht uur stopten ze bij een parkeerplaats om 2 minuten stilte in acht te nemen om de oorlogsslachtoffers te gedenken. Daarna op naar Wageningen waar ruim 200 sportgroepen waren om het vrijheidsvuur op te halen. In totaal 5000 sporters namen aan het evenement deel. Meer dan voorgaande jaren omdat het met 70 jaar een jubileumjaar was. Omdat onze lopers een lange afstand moesten afleggen (220 kilometer), mochten ze als een van de eerste vertrekken. Gerieke Buist nam de fakkel met vrijheidsvuur in ontvangst van de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund. Ze werd daarna gelijk in de kladden gegrepen door RTV Gelderland voor een interview en de hele ploeg werd gekiekt door een fotograaf van NU.nl. Nog voor ze waren vertrokken straalde landelijk roem op ze af.

Het lopen in het donker vonden de lopers ‘een geweldige ervaring’, behalve die zij die midden in de nacht een enorme bak regen over zich heen kregen. Sommige lopers en fietsers twee keer. Maar het werd droog, en met oplopende temperaturen en met een prachtige zonsopgang tussen Hattem en Zwolle, ging het op naar Meppel waar Piet van Dijk de verse koffie klaar had staan. De lopers en chauffeurs, verdeeld over twee busjes, ontmoetten elkaar daar weer en wisselden ervaringen uit. Tijdens de 220 kilometer hielden ze elkaar en het thuisfront, met een groeps-WhatsApp, Twitter en Facebook op de hoogte van hun wel en wee en locatie. 

Met de meet in zicht kregen de lopers voor Adorp nog een stortbui over zich heen. Het slechte weer maakte dat op het voetbalveld in Sauwerd de bevrijdingsactiviteiten in het water vielen en de lopers vrij snel doorliepen, ook om niet koud te worden, naar Winsum. De laatste kilometers sloten diverse clubgenoten lopend of per fiets aan om ze laatste kilometers een hart onder de riem te steken. Gelukkig werd het weer droog zodat de lopers met vereende krachten en voldaan het vrijheidsvuur aan de burgemeester overhandigden. Als afsluiting was er warme soep bij Café J&A. 

De lopers die dit jaar meededen aan de estafette waren: Tini Visker, Marianne Waterman, Bert Scholtens, Jan Vos, Laurens Stiekema, John Walker, Marieke Grolleman, Elizabeth Hofman, Meini Ophuis, Harry Hamminga, Petra Buist, Anke Bijma, Martieu Wienke, Tjeert Geertsema, Carina Doesburg en Gerieke Buist. 

De Bevrijdingsestafette werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Winsum en sponsoring van Café J&A, de Spar, Nieuwold Fietsen en Geertsema Slaapcomfort. Allen hartelijk dank daarvoor! Zonder jullie was dit evenement niet mogelijk geweest. 

Andere Groninger gemeenten waar hardloopgroepen aan de Bevrijdingsestafette deelnamen waren: Delfzijl, Eemsmond, Zuidhorn, Oldambt en Stadskanaal. 

De Bevrijidingsestaffette bestaat sinds 1948. Elk jaar gaan tientallen sportgroepen, het merendeel hardlopers, naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Door het vuur naar hun eigen gemeente te brengen verspreiden ze het symbolisch de vrijheid over het land. 

Hier staan de foto's en hier een sfeerrapportage van de Raitdaiprunners.