Ondanks een straffe wind en een beetje motregen was het voor de meesten van de 600 deelnemers aan de weer uitstekende georganiseerde 22e halve marathon in lijn van Lauwersoog naar Ulrum prima loopweer. Artemis was met 22 leden goed vertegenwoordigd. Podiumplaatsen waren er voor Albert van der Ziel, 1e bij de M45+, Jan Nienhuis, 1e bij de M55+ en voor Gonny Houtman, 3e bij de V50+. Albert van der Ziel was met een keurige tijd van 1.16.34 uur duidelijk de sterkste bij de M45+. Zijn naaste concurrenten Jacob Vos (Bedum) en Hans Nijman (Schagen) volgden op 2.34 minuten respectievelijk 2.56 minuten. Ook Jan Nienhuis was bij de M55+ met een tijd van 1.21.24 uur zijn naaste belagers duidelijk de baas. De nummers twee en drie Karel Edens (Groningen) en Henk Olijve (Haren) volgden op 45 seconden respectievelijk 2.16 minuten. Gonny Houtman moest bij de V50+ nipt haar meerdere erkennen in Bernadette Schuurman (Winschoten) tijd: 1.34.51 uur en in Ilona Duits (Haren) tijd: 1.35.07 uur. De tijd van Gonny, 1.35.40 uur, betekende wel een nieuw persoonlijk en een nieuw overall clubrecord bij de vrouwen. Zij verbeterde haar in augustus 2003! in Groningen gelopen record met 13 seconden. Chapeau! John Walker (- 1.59 minuten), Jan Vos (- 1.57 minuten), Willy de Vries (- 9.33 minuten) en Reinie Heerema (- 24.07 minuten!) verbeterden eveneens hun persoonlijke record. Gefelciteerd! Voor meer informatie zie de uitslagenpagina. De foto`s van Herman Rinket staan hier. Ook hebben we foto's van Djurre van der Schaaf, die staan hier . Klik op Lees meer voor verslag van Jan Kooistra van sv Friesland.

VERSLAG JAN KOOISTRA SV Friesland

De route vertrekt vanuit de haven van Lauwersoog bij Restaurette Schierzicht, waar iedereen door bussen vanuit Ulrum naar toe wordt gebracht. Na een ronde door de haven volgt een schitterende route door het Lauwersmeer. Uiteindelijk komen de lopers langs de kazerne in Zoutkamp en Niekerk en eindigen in het feestvierende Ulrum, bij Café-restaurant Neptunus.
Deze route heb ik met Peter Modderman, van de Stichting Marathon NW-Groningen te Ulrum opgemeten met de Jounes Counter en is precies een halve marathon. De halve marathon hoort bij de snelste parkoersen van Nederland, mooie asfaltwegen, breed en overzichtelijk in de polder. Iedere kilometer staat duidelijk aangegeven en om de 5 km een klok. De lopers komen hier graag omdat de organisatie erg goed is, 8 goed bezette verzorgingsposten met water en sponzen en sinaasappel tref je er aan. Altijd hangt er een ontspannend sfeer bij deze loop. Deze keer was er geen 10 km loop, maar de halve was goed bezet met ruim 500 lopers.

Maar liefst 160 vrijwilligers en 20 EHBO en Rode Kruis medewerkers hielpen mee om deze 22e editie tot een succes te maken. Er was ook dit jaar weer 3.000 euro prijzengeld beschikbaar, de premie voor het verbreken van het parkoersrecord bedroeg 400 euro.

Gerard van Alteren de speaker heette iedereen welkom en hield praatjes met de organisatie en de vele goede lopers die aan de start staan. Jaap Smit acteerde als  wedstrijdleider van het Runnersworld loopcircuit 2011, waar ook deze loop deel van uitmaakt. Vaste speaker, Harm Noor uit Stadskanaal was zoals jaarlijks met vakantie, Henk Borgmeijer uit Dalfsen nam bij de finish in Ulrum als speaker waar. Gerard die dit vanaf Lauwersoog deed doet na de start verslag vanaf een motor.

Sido Martens mocht het startschot geven, onze zanger, redacteur, boekschrijver en loper kon trots zijn dat de organisatie zijn boek "De Loper" als herinnering aan alle lopers sconk. Weer eens wat anders dan een tas of shirt waar de meest fanatieke lopers de kast vol mee hebben. Ook valt het inschrijfgeld mee, 9 euro  inclusief een busrit Ulrum- Lauwersoog.

Heel veel verkeersregelaars in het dorp om de automobilisten naar een parkeerplaats te begeleiden en het dorp tijdens de loop verkeersvrij te houden troffen we ana toen we het dopr binnereden. Josefien en ik voorzagen alle auto’s van een foldermapje met lopen verpakt in plastiek folie.
Je weet immers niet of er een buitje zal vallen en aan natte folders heb je niets.

De buitenlandse lopers die net meer dan een uur nodig hebben, 1.02.26 mannen 1.09.23 vrouwen, wonnen bij de mannen, Mariska Kramer was eerste bij de vrouwen. Man Sjaco en trainer Jelle Luinstra waren net als zij zelf was, tevreden over de prestatie. Ze hoort dan ook bij de top tien van Nederland en maakte dat waar.

Weer een geslaagde Lauwersoog – Ulrum een aanrader in de vakantietijd.