Afgelopen zaterdagochtend stroomde de parkeerplaats bij restaurant Het Booze Wijf in Lauwersoog nog voor zevenen vol: maar liefst 43 clubleden en partners hadden de wekker op 'vroeg' gezet (Herman en Baukje op 'iets minder vroeg') om te kunnen gaan dauwtrappen (of hardlopen) in dit prachtige natuurgebied.
Ineke Wolters van de Activiteitencommissie van Artemis heette iedereen, en in het bijzonder boswachter Hans Gartner van Staatsbosbeheer, welkom.
Gehuld in verschillende plunjes (van 'sportief wandeltenue' via modieus 'vandaag is mijn dagje uit' tot puur functionele hardloopkleding) vormde men een grote groep en een kleinere groep: 31 leden gingen met boswachter Hans wandelend het gebied verkennen, terwijl 11 leden met trainer Harm Jan Postmus vertrokken om in ruim anderhalf uur tijd een afstand van plm. 15 km. te overbruggen.
Het weer kon eigenlijk niet beter: zonnig en droog, lekker 'ochtendfris' maar niet te koud.
De wandelgroep was naderhand zeer te spreken over de uitleg en boeiende verhalen van Hans; men had zich geen seconde verveeld en was daarbij ook nog sportief bezig geweest. Of, zoals een lid naderhand vaststelde: ik wist al veel van dit gebied, maar heb toch nog weer nieuwe dingen gehoord en geleerd!
De hardloopgroep vertrok in een rustig dribbeltempo met Harm Jan als chaperonne op de fiets. Hij had een hele mooie route uitgezet maar kon deze helaas door een blessure zelf niet meelopen, vandaar de fiets. De mannen die de groep na verloop van tijd 'trokken' hadden er zin in en maakten er een pittig tempo van. Gezellig keuvelend liep men soms over een geasfalteerd stukje fietspad of weg, en dan weer knerpend over schelpenpaadjes, over de dijk, door de schapenpoep, even een uitkijktoren op, 'tip toe-end' over veeroosters of door stukjes mul zand. Ook stukjes alternatieve route waren beschikbaar voor de 'langzame loper', zodat men toch min of meer gelijktijdig weer terugkwam. Afwisselend was het zeker en voor diegenen die niet vergaten om zich heen te kijken een onvergetelijke ervaring.
Wat een prachtig en uniek gebied!
Bij terugkomst konden de hardlopers zich douchen op de camping.
Een uitgebreid verzorgd ontbijt stond in het sfeervolle restaurant op de deelnemers te wachten. Behalve diverse broodsoorten en andere graanproducten en beleg, kon men kiezen uit een (vers bereide!) fruitsalade, roomyoghurt, vers fruit en eieren.
Onvermoeibaar bleven de vriendelijke medewerkers van Het Booze Wijf verse koffie,  thee, kannen water en vruchtensap aanslepen, en werden de steeds weer in een snel tempo leeggemaakte mandjes en schalen bijgevuld.
Om plm. 10.30 uur vertrokken de laatste leden op huis aan.
Het was hen niet gelukt om de laatste restjes weg te werken.....
Geweldig dat de opkomst zo verrassend groot was. En leuk om samen deze clubdag (tegen de zeer bescheiden eigen bijdrage van € 2,50 p.p.) te kunnen meemaken! Klik hier voor de foto's van Gea Meulema. De fotocollage is van Katja Eshkileva.