Het voltallige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond zwaaide gisteravond in Uithuizen de ruim twintig lopers uit die het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Groningen brengen. De lopers zijn lid van de Loopgroep Eemsmond en Artemis, waaronder Magriet Taselaar, Ebel Werkman, Reinie Heerema, Tini Visker, Jelle Boersma en Laurens & Gerrie Stiekema (met dank aan Herman Rinket). Het gezelschap vertrok vanaf het gemeentehuis per bus naar Wageningen. Vanaf Wageningen lopen ze in estafettevorm ongeveer 180 kilometer naar Groningen. De lopers overhandigen vanmiddag rond drie uur in het Stadspark het bevrijdingsvuur aan burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond. Eemsmond is dit jaar gastgemeente van het Bevrijdingsfestival Groningen. (bron: DvhN d.d. 05-05-2011) Klik hier voor de foto's van Herman Rinket.

Verslag Bevrijdingsloop 4/ 5 mei van Magriet Taselaar

Het was leuk!! Om met 2 groepen ( Eemsmondrunners en Artemis lopers) de bevrijdingsloop te doen. We hadden 2 busjes en 2 hele gezellige groepen. Ook woensdag 4 mei werden we uitgezwaaid door de Burgemeester en wethouders en familie en vrienden voor onze lange tocht. In Ede hebben we nog iemand van de trein gehaald, helaas was er niet meer ruimte in de bus!! Aangekomen in Wageningen mochten we om half 1 ons vuur aannemen. Helaas had iemand al een beetje gezwaaid met de tors waardoor er geen lampen olie meer in de tors zat en we het vuur niet aankregen, gelach alom. Uiteindelijk vertrokken we met een tors met vuur.
Gerrie Stiekema en ik mochten als eerste vertrekken( 5km lopen en de begeleider ernaast fietsen) en ja hoor we raakten na een paar kilometer de weg al kwijt ( met een garmin aan de fiets!!) en moesten we dus naar de bus bellen, die ons in de goede richting wees. Zo reed de ene bus iedere keer 20 km ( 5km fietsen om en om) en de andere bus vertrok dan bij het volgende 20 km punt. Het was heel bijzonder om s’nachts te lopen en ook om te lopen bij het opkomen van de zon. We hebben veel gelachen en zijn eigenlijk geen moment moe geweest. In Meppel hebben we nog 3 mensen opgepikt die met de trein gekomen waren. Zij hadden s’nachts ook al bijna niet geslapen omdat ze om 4 uur ook al uit bed moesten.

Roelof Berend kon toch nog wel goed presteren zonder zijn bordje Brinta ( normaal eet hij het liefst 3x brinta op een dag brrrrrrrrrrrr).
Uiteindelijk kwamen we om donderdag 5 mei om 13.30 bij de Hoornse Plas aan en liepen we naar het stadpark. Daar aangekomen wist niemand waar we heen moesten. Gelukkig zat Reinie Heerema haar man in de organisatie van het rode Kruis en 1 telefoontje was genoeg. We moesten weer terug, en dan het veld op komen lopen alsof we net aangekomen waren pfffffff!! Echt absurd.
Daar stonde de burgemeester en wethouders weer ons op te wachten en voor de “show “( 300 andere mensen wilden veel liever naar de muziek luistern als onze gezichten zien) stonden wij op het podium en overhandigden wij het vuur aan de burgemeester die het weer doorgaf, voor het algemene vuur.
Na gezellig stamppot gegeten te hebben vertrokken we allen weer huiswaarts.

MET GROTE DANK AAN ONZE CHAUFFEURS!! ( je moet het maar kunnen 24 uur achter het stuur en ons iedere keer maar goed overal doorheen loodsen!!)
Ik had dit evenement voor geen goud willen missen en ik weet zeker mijn mede passagiers ook niet.
Magriet Taselaar-Vegter

Klik op Lees meer voor brief Richard van der Werff.

Beste bevrijdingsvuurestafettelopers.

Daar Magriet Taselaar aangaf wel een verslag van onze expeditie Wageningen  op de site te willen schrijven hoef ik het dit keer niet te doen, maar wilde nog wel een paar dingen kwijt:
Ten eerste wil ik bij deze iedereen bedanken voor het enthousiasme en de inzet tijdens deze tocht.
Verder is er dan ook geen onvertogen woord gevallen.
Daarnaast voor de vele complimenten die ik van iedereen gehad heb over de organisatie van het geheel.
Ik heb wel  heel veel alleen geregeld maar ook niet alles, daarom wil ik de volgende mensen bedanken:
Rene La Crois, hij heeft met mij een paar avonden zitten stoeien over het logistieke gedeelte, moeilijkheid was dat we met 23 man 190 kilometer moesten lopen en verplaatsen, daarnaast was hij ook mede  een  klank bord voor mij en hebben we samen nog heel wat hobbels weg genomen.
Lars Boersma, met Lars heb ik de route voorgereden en hebben we de route in de navigatie apparaten gezet.
Laurens Stiekema , Janneke Cazemier,  en  Johan Werkman, welke hebben mee vergaderd over  deze loop,  wat  de organisatie  alleen maar ten goede is gekomen. Verder heeft Johan Werkman nog met mij de boodschappen geregeld bij de supermarkt Coop in Uithuizermeeden.
 Ook moet ik deze supermarkt hier voor bedanken, we konden alle boodschappen uit de schappen halen en wat er aan vers producten nog bij moest hebben we op papier gelegd en dat stond woensdagmiddag voor ons klaar in kratten, daarnaast konden we de spullen welke geen houdbaarheidsdatum hebben gewoon weer terug brengen.
Magriet Taselaar, die naast haar enthousiaste inzet en tips ook nog bereid was een stukje voor de website te schrijven.
Bart Hanenburg en Sander Dijkinga, die ondanks dat ze niet mochten lopen omdat ze geblesseerd waren, toch zijn meegegaan en de hele reis gereden hebben, teamcaptain waren ons veilig weer thuis gebracht hebben.
Loopgroep Bedum, voor het mogen lenen van de sublieme stormlantaarns, welke ervoor gezorgd hebben dat het vuur goed aankwam op het Stadspark.
Als laatste wil ik de gemeente Eemsmond bedanken omdat zij het financieel mogelijk gemaakt hebben. En Hennie van Veen  speciaal omdat ik alle zaken tussen ons en de gemeente met haar geregeld heb.
Iedereen nogmaals bedankt .
Richard van der Werff