De zaal van de Blauwe Schuit in Winsum was donderdag 21-04 goed gevuld met bijna 30 belangstellenden, die afkwamen op de Artemis-informatieavond voor beginnende (wedstrijd)hardlopers.Trainster Magriet Taselaar had maar liefst 9 lopers meegenomen van haar trainingsgroep in Uithuizen. Ook een paar zeer ervaren lopers uit Winsum waren op deze avond afgekomen, wat met plm. vijf 'wilde' lopers (niet aangesloten bij een vereniging) een leuk gemixt gezelschap opleverde.

Na een voorstelrondje (altijd leuk om meer lopers te leren kennen!) startte het programma.

Artemis-trainster Magriet had de moeite (veel moeite!) genomen om 'Klazien', haar levensgrote demonstratiepop, aan te kleden en mee te nemen naar de avond. Een leuke manier om lopers niet alleen te vertellen over kleding, schoeisel en aanverwanten, maar ook om het in de praktijk te kunnen laten zien. Magriet begon haar verhaal met de noodzaak van een medische keuring, als je als niet ervaren sporter begint met hardlopen. Laat dan meteen je maximale hartslag bepalen, handig voor als je wilt gaan trainen met een hartslagmeter. Kleding en attributen in alle facetten kwamen aan bod - draag meerdere laagjes en vermijd katoen, omdat dit vocht vasthoudt waardoor je het koud krijgt; bescherm bij kou of warmte altijd je hoofd; zorg dat je altijd goed zichtbaar loopt (event. met een klein fietslampje!), draag bij langere trainingen of wedstrijden (> 5 km.) een flessengordel met water of (>15km.) met sportdrank. Vrouwen zouden niet alleen in buitengebied moeten lopen zonder een klein alarm o.i.d. bij zich te dragen voor hun eigen veiligheid.

Voor vrouwen is verder een goede sport-b.h. onmisbaar, zelfs al heb je maar een kleine cupmaat. Voor mannen geeft Magriet de tip om tijdens een langere loop de  tepels af te plakken of er uierzalf op te smeren; dit voorkomt schuren. 'sWinters is uierzalf sowieso een onmisbaar artikel voor elke loper, om de kou van je huid te houden. Vermijd vaseline en gewone crèmes, want deze bevattenwater en kunnen bevriezen.

Een aantal wedstrijdtips: knijp tijdens een wedstrijd een tuit in een aangereikt bekertje water zodat je het makkelijk kunt drinken zonder je te verslikken (en oefen dit eens van te voren!); en neem droge kleren voor na de wedstrijd mee. Het belang van goede schoenen kwam uitgebreid ter sprake; je mag overal op bezuinigen, maar niet op goed passende schoenen. Wat voor de ene loper een goede schoen is, hoeft voor de andere loper niet te gelden. Laat je voeten en loopstijl analyseren bij een erkende hardloopzaak, waar ze gebruik maken vaneen echte loopbaan (niet van een loopband) en video-opnames. Houd er rekening mee dat als je wedstrijden gaat lopen > 10 km., je schoenen minimaal 1-2maten groter moeten zijn dan je gangbare maat, omdat je voeten opzwellen tijdens het lopen. Als je schoenen op Internet koopt, houd er dan rekening mee dat elk merk zijn eigen maatvoering heeft; ga uit van de lengte van de schoen in cm.'s, en houd rekening met een grotere maat voor langere afstanden.

Je ademhaling is heel belangrijk bij het lopen; Magriet raadt een leuk boekje aan('Verademing' van Brand Bakker en Koen de Jong). Als je met z'n tweeën of meer loopt, is het goed om te kletsen onderweg; zo regel je vanzelf je ademhaling.Als je alleen loopt zou je een gesprek met jezelf moeten kunnen voeren.....Fixeer je niet op je ademhaling en probeer hem niet te veel te regelen. Muziekluisteren tijdens het lopen kan een goede afleiding zijn.

Alsje regelmatig last van zijsteek (pijn in de zij) krijgt, zou dit kunnen wijzen op een slechte ademhaling, te weinig gedronken voor het lopen of teveel gegeten. Dribbel rustig door met je arm omhoog tot de steek ophoudt.

Heb je last van een pijnlijke of stijve spier? Smeer er mosterd op, dek het niet af, laat het 20 min. inwerken en spoel het weer af. Werkt gegarandeerd! MagrietTaselaar begint vanuit Uithuizen binnenkort haar eigen praktijk inloopbegeleiding en –coaching.

Herman Haan, Artemis-lid en sportmasseur, nam het stokje over van Magriet met hetonderwerp 'blessures'. Blessures kunnen verschillende oorzaken hebben:overbelasting (te weinig rust tussen je inspanningen); opgehoopte afvalstoffen die spierpijn ('spierknopen') geven, en worden veroorzaakt door een te hoge zuurgraad in de spieren; slechte voeding met veel slechte vetten die deze hoge zuurgraad kunnen bevorderen; slechte schoenen of schoenen die ongeschikt zijn voor de betreffende loper; kou op de spieren; een ongelijkmatige belasting doorhet veel lopen op scheve bestrating enz.; eerder opgelopen letsel als bv. een 'oude' breuk; een lichaamsbouw die problemen geeft bij het lopen; een slechte looptechniek.

Herman behandelt in zijn praktijk in Leens veel cliënten met de'Triggerpointtherapie', een therapie die zich richt op het behandelen van spierknopen, die de oorzaak zijn van de klacht (de pijn).
Ieder mens heeft een aantal van deze spierknopen (triggerpoints) latent aanwezig; op het moment dat er iets mis gaat kun je hier last van krijgen.

Het bijzondere van de Triggerpointtherapie is dat het zich uiteindelijk, na vaststelling van het probleem, behandeling en instructie door de deskundige, richt op zelfwerkzaamheid: de cliënt leert om zelf regelmatig een behandeling toe te passen.

Herman'stips voor elke loper zijn: vermijd overbelasting, neem voldoende rust zodat je spieren kunnen herstellen, wees alert op pijntjes en klachten en neem die serieus (direct even gas terugnemen) en wees je ervan bewust, dat blessures over het algemeen 'sluipend' ontstaan: een kleine klacht wordt, als je die negeert en stug doorgaat, een echte blessure, waar je zo een tijdje zoet mee kan zijn.

Voorkomen is dus beter!

Evenvoor tienen kwam de avond tot een einde. Magriet en Herman werden hartelijk bedankt voor hun inspanningen. De activiteitencommissie van Artemis hoopt dat de geplande informatie-avond in het najaar (onderwerp: trainen met een hartslagmeter) een even levendig en gemêleerd gezelschap zal aantrekken! Dus houdt de website in de gaten.....

En voor hen die nog geen lid zijn: overweeg een lidmaatschap. Het levert je behalve de trainingen een hoop gezelligheid (clubdag 21 mei, weekend Schiermonnikoog in januari) en inspiratie op!