Heb je de tweede tijd. Krijg je toch een gouden plak! Tini Visker (SOZAWE) heeft woensdag 23 maart bij het Nederlands Kampioenschap veldloop in Lelystad ondanks een tweede tijd toch goud behaald in haar leeftijdscategorie (50-55 jaar) op de twaalf kilometer. In totaal deden vijftig collega’s van verschillende diensten mee aan de jaarlijkse ambtenarenloop waar dit jaar zo’n 4.000 gemeenteambtenaren uit heel Nederland aan mee deden.   
 Debutant Jeroen ten Dam (1e foto) (Bestuursdienst) werd tweede op de negen kilometer in zijn categorie (tot 35 jaar). Van alle negenkilometerlopers had hij met 31.53 min. de tweede tijd. Het was de eerste keer dat hij meedeed aan de veldloop voor ambtenaren. “Je hoopt natuurlijk dat je op het podium komt”, zegt hij. “Mooi dat het is gelukt. Die andere gast was gewoon sneller. Dit parcours met veel zand en heuveltjes is eigenlijk niet mijn stiel. Daar moet je kracht voor hebben en dat is niet mijn sterkste kant. Ik ben meer van de souplesse op de weg.” 
Concurrent
Gouden medaillewinnaar Tini Visker (2e foto) doet al langer mee aan de ambtenarenveldloop. Ze was al een keer tweede en al vier keer derde. En nu eindelijk die gouden plak op de twaalf kilometer met een tijd van 59.43 min. “Ik had de tweede tijd in mijn leeftijdscategorie”, vertelt Tini die vier à vijf keer in de week traint en zo’n 65 trainingskilometer per week maakt. “Maar mijn concurrent was in de twaalfkilometerwedstrijd voor de mensen tot 45 jaar gestart. En dat mag niet, zij had in de wedstrijd voor de mensen van 45 jaar en ouder moeten starten. Daarom is zij gediskwalificeerd en heb ik gewonnen.” 
Rul
Een beetje dubbel is Tini er wel over. “Ik heb niet de snelste tijd. Maar aan de andere kant: ze wist dat ze in de verkeerde wedstrijd meeliep, dus ze had kunnen weten dat ze uit de uitslag kon worden gehaald.” Tini vond het een lastig parcours. “We moesten veel over rul zand lopen. Ik heb daar veel tijd verloren. Ik heb liever geen zand en veel heuvels, dan ben ik op mijn best.”
Duinen
Volgend jaar is Tini weer van de partij. Dan is het in Heemskerk, in de duinen. Dus lekker veel heuvels en schelpenpaadjes, prima terrein voor haar. “Ik vind de ambtenaren een geweldig evenement. Het is altijd genieten.” De meeste collega’s gaan samen in de bus ernaartoe. Dit jaar zaten er zo’n 35 collega’s in de bus. De rest ging op eigen gelegenheid. De bus vertrok om 7.15 uur bij Iederz aan de Peizerweg, om 9.00 uur ’s avonds waren ze weer terug.
Gezellig
“De bus is altijd heel gezellig”, zegt Johan Gerlach (RO/EZ), één van de Groninger organisatoren. “En de ambtenarenloop is ook gewoon heel leuk, het is altijd heel relaxed.” De vijftig Groninger deelnemers is een uitschieter. Meestal zijn het er minder. Maar er is altijd een grote vaste kern die altijd mee gaat. De praktijk is wel: hoe verder weg, hoe minder deelnemers uit Groningen. Lelystad is relatief dichtbij en dus nog goed te doen. Vorig jaar was het in Zeeland.”