Bron Ommelander Courant, tekst en foto Peter Fokker

UITHUIZEN/WEHE-DEN HOORN - Magriet Taselaar-Vegter uit Uithuizen en Jacqueline Kramer uit Wehe-den Hoorn gaan donderdag 9 juni proberen de Franse berg Alpe d'Huez te bedwingen. Dat doen ze niet voor de lol, maar voor het goede doel. Alpe d'Huez is die dag geen Franse berg, maar wordt een Hollandse berg met vooral fietsers en hardlopers die proberen zoveel mogelijk geld bijeen te halen voor het ene doel:  het Koningin Wilhelmina Fonds. ,,Het doel is van kanker een chronische ziekte te maken en niet iets waardoor je ten dode bent opgeschreven", zegt Jacqueline Kramer, die haar man in 2008 de strijd tegen longkanker zag verliezen. Ze gaat de strijd met de berg samen met haar Artemis-loopmaatje en voormalig dorpsgenote Magriet Taselaar-Vegter aan.

Kramer weet niet alleen welke inspanning wordt gevraagd, maar ook hoe dankbaar het evenement is. ,,Mijn nichtje is vorig jaar vijf keer naar de top gefietst. Ze wilde zes keer maar dat is niet gelukt. Ze deed het voor haar partner die acute leukemie heeft gehad, maar daar van genezen is." Zelf is ze toen als toeschouwer van de partij geweest en het gebeuren heeft een dermate grote indruk op haar gemaakt dat ze nu zelf mee gaat doen. ,,Het mooie is dat alles, maar dan ook alles wat opgehaald wordt naar het KWF gaat. Vorig jaar is er 12 miljoen euro opgehaald door de 3000 deelnemers en de doelstelling dit jaar is om 20 miljoen binnen te halen. De opbrengst van vorig jaar is besteed voor researchdoelen. Daar zijn de leerstoelen Gezond en  gelukkig leven met kanker van hoogleraar Irma Verdonck en Kanker en Voeding van hoogleraar Ellen Kampman voor gekomen."  (foto's)

Dat er voor de beroemde berg Alpe d' Huez is gekozen is geen toeval. ,,Dat is een echte Nederlandse berg waar grote wielersuccessen zijn behaald tijdens de Tour de France. Op 9 juni wordt het weer een Nederlandse berg, nu met fietsers, lopers en veel mensen die de deelnemers langs de kant aanmoedigen", voorspelt Jacqueline Kramer. Deelname aan het evenement is mogelijk wanneer er minimaal 10.000 euro per team wordt opgehaald. De verwachting is dat er die dag zo'n tienduizend mensen op de berg zullen zijn. ,,Er wordt helemaal niets afgezet en dus is het uitkijken voor de deelnemers", weet Kramer uit ervaring. De fietsers en lopers zullen echter maar op één ding gefocust zijn en dat is om zoveel mogelijk geld op te halen. ,,Opgeven is geen optie. Voor kankerpatiënten is het behoorlijk afzien. Dat betekent dat het ook voor ons afzien moet worden", vindt de hardloopster uit Wehe-den Hoorn. ,,Als je je ziel en zaligheid gaat verkopen omdat je weet dat je niet meer beter wordt en dit alleen doet omdat je nog heel graag wilt genieten met je gezin van de tijd die je nog gegund is, is afzien tijdens de Alpe d' HuZes wel het minste wat ik kan doen. Daarom ga ik drie keer."

Alpe d'HuZes is een initiatief van Coen Veenendaal en Peter Kapitein. Laatstgenoemde schreef als kankerpatiënt het boek Ik heb kanker en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven, waarvan de opbrengst naar het KWF gaat. Alpe d' HuZes is een actie voor de KWF Kankerbestrijding. Een keer per jaar wordt al het geld dat wordt ingezameld aan het KWF overgedragen.

De eerste keer dat Alpe d'Huez het toneel van de actie was, was op 6 juni 2006. De 66 deelnemende wielrenners beklommen die dag de berg 6 maal, vandaar de naam die aan het evenement is gegeven. Kapitein was zelf een van de deelnemers.

Achillespezen
Lopen op het vlakke Groninger land is voor beide hardloopsters gesneden (Groninger) koek. Bergop lopen is toch iets heel anders. Jacqueline Kramer heeft inmiddels bij de bekende triatleet Gregor Stam al een inspanningstest gedaan. ,,Die weet waar hij over praat, want hij heeft de tocht al zesmaal gefietst en eenmaal gelopen. Het belangrijkste om langzaam te lopen en een laag hartrimte te houden. Je hebt met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3 procent te maken." Vooral de achillespezen zullen het zwaar te verduren krijgen, verwachten de beide vrouwen. Magriet Taselaar: ,,Wij ga na de marathon van Rotterdam, waar Jacqueline aan meedoet, geregeld de Kardinger berg lopen."

In alle bochten van het parcours staan kaarsjes ter nagedachtenis aan kankerpatiënten. De Noord-Groningers hebben bocht 3 uitgekozen tot ‘hun' bocht. ,,Dat is vlakbij een weiland met koeien en dat spreekt ons wel aan", lacht de inwoonster van Wehe, die met haar man een melkveebedrijf had en dat nu verkocht is.

,,Het is een heel indrukwekkend gebeuren", zegt Magriet Taselaar, die momenteel druk bezig is om sponsors te werven. Dat doet ook Jacqueline Kramer die tevens via flyers haar actie onder de aandacht brengt en nu al op een geldbedrag van vijfduizend euro zit. Magriet Taselaar heeft vierduizend euro binnen en dat moet wat beiden betreft nog veel meer worden. Gezamenlijk worden ze groot gesponsord door agrarisch makelaar Doornbosch Clevering. ,,Ik heb er geen moeite mee om mensen daarvoor te benaderen, want ik doe het niet voor mezelf", zegt Kramer. ,,Het maakt niet uit hoeveel mensen willen geven , al is het een euro. Alle beetjes tellen. Zelf heb ik in Runnerworld een grote sponsor gevonden en bedrijven kunnen al voor duizend euro hun naam of logo op de shirts van alle deelnemers, zowel bikers als runners, krijgen. Ook krijgen ze dan reclame langs het parcours."

Margriet Taselaar heeft tien jaar geleden, ter gelegenheid van haar veertigste levensjaar, een sponsortoch gelopen voor de Bea­trixkliniek en vanwege het feit dat Sarah naderbij komt, staat er een nieuwe uitdaging op het programma. ,,Ik wil ook best een tegenprestatie verrichten voor een grote bijdrage", zegt de atletiektrainster, die al heeft aangegeven op dat gebied bijvoorbeeld wel iets te willen  betekenen voor mensen die bij een fysiotherapiepraktijk lopen.

Men kan kijken op de website: http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/magriettaselaar-vegter/magriet-taselaar-vegter/actie.aspx of bellen met 06-51140603. ,,Dan kan ik de mensen wel verder helpen als ze geen computer hebben of er niet uitkomen", zegt de inwoonster van Uithuizen. Jacqueline Kramer is te bereiken via 06-20137999. Haar website luidt: http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/jacquelinekramer/jacqueline-kramer . De twee vrouwen hebben op 9 juni dertien uur de tijd om hun doel te bereiken. De start is om vijf uur ‘s morgens en om zes uur ‘s avonds gaat men voor het laatst omhoog. Beiden zijn ze ervan overtuigd dat ze het zullen halen, hoeveel bloed, zweet en tranen het ook zal kosten. ,,We hebben het al vaker gezegd: opgeven is geen optie", zeggen ze dan ook. ,,We willen graag afzien op de berg voor alle mensen die nog strijden en voor de mensen die de strijd verloren hebben. We hopen dat veel mensen ons daarin steunen."