Vanaf deze zomer biedt Schiermonnikoog enthousiaste hardlopers iets geheel nieuws: de “GPS Run”. Hardlopers kunnen kiezen uit 4 mooie en uitdagende routes over het eiland (van 5 , 10 , 15  en 21 km) en de gewenste route op een zelf gekozen dag lopen met een horloge dat de loopprestatie vastlegt via satellietnavigatie (“GPS”). De 4 routes zijn met zorg gekozen en maken optimaal gebruik van het mooie afwisselende landschap op Schiermonnikoog.

De loopprestatie wordt op de site “www.gpsrun.nl” weergegeven in een ranglijst met andere lopers op diezelfde afstand. De ranglijsten zijn gesplitst naar mannen en vrouwen. Hierdoor ontstaat een ‘virtuele’ competitie. De loper wedijvert met andere lopers die dezelfde afstand hebben gelopen maar op een andere dag, maand of jaar. De ranglijsten zijn een prikkel om de eigen tijd, of die van anderen, te verbeteren.

De routes door de natuur geven een mooi beeld van het kleinste bewoonde Waddeneiland. Meedoen aan de GPS Run betekent genieten van de afwisseling van strand, duinen, bos en kwelders, van het (nagenoeg) ontbreken van gemotoriseerd verkeer en van de vele schelpenpaden op het eiland. De GPS Run combineert de ontspanning van het lopen in prachtige natuur met de inspanning van een sportieve prestatie. Alle loopresultaten worden vastgelegd op de ranglijst op "www.gpsrun.nl". Op deze site is ook alle verdere informatie inzake de GPS Run te vinden.

Het eiland Schiermonnikoog is door het gevarieerde landschap en het autoluwe karakter bij uitstek geschikt voor sportieve recreatie. De loopsport mag zich in een groeiende populariteit verheugen, zowel bij toeristen als eilandbewoners. Met dit initiatief wil Schiermonnikoog hardlopen verder promoten door een combinatie van de ambiance van het afwisselende natuur met de nieuwste technologie voor hardlopers op het gebied van satellietnavigatie. 

De GPS Run is mogelijk gemaakt dankzij financiering door de provincie Friesland en de gemeente Schiermonnikoog. De gemeente, de lokale VVV en een werkgroep van lopers op het eiland zijn de initiatiefnemers. Voor de technische uitvoering is samengewerkt met de kennisinstelling Internet Academie onderdeel van NHL Hogeschool. Alle informatie inzake de GPS Run is vanaf heden beschikbaar. Hardlopers zijn vanaf woensdag 14 juli 2010 welkom bij de VVV voor inschrijving.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Friesland, de Gemeente Schiermonnikoog en enkele kleinere sponsoren.

Verdere informatie inzake dit initiatief is verkrijgen bij Bob Boelens (email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 06-57310149) van de Gemeente Schiermonnikoog.