oscardejonggrunnman.jpgIn een kroeg in Honolulu kwam een aantal mensen op het idee om een triathlon op Hawaii te houden, waarbij de afstanden van drie grote plaatselijke wedstrijden werden gecombineerd: de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km zwemmen), de Oahu Round the Island Bike Race (180 km fietsen) en de Honolulu Marathon (42,2 km hardlopen). Atleten die dat zouden kunnen volbrengen, zouden zeker als de meest fitte kunnen worden beschouwd. Zij hadden de eer om zich dan Ironman te mogen noemen. Van de eerste 15 deelnemers in 1978 haalden er 12 de finish met als snelste tijd 11 uur 46 minuten en 58 seconden. Sinds deze wedstrijd worden er over de hele wereld Ironman wedstrijden gehouden. En op zondag 6 juni 2010 wordt er een Ironman georganiseerd in Groningen. Deze heeft als naam de GrunnMan gekregen. En Oscar de Jong wil een GrunnMan worden. Oscar start om 05.30 uur samen met 11 andere GrunnMan wannabees op de volgende onderdelen:
Zwemmen
3,8 km. Zwemmen in het Zilvermeer. 8 Rondjes. Verwachte tijd 1 uur 15 min.
Fietsen
180 km. Fietsen Kardinge-Noorddijk-Zuidwolde-Ellerhuizen-Thesinge-Garmerwolde-Ruischerbrug. 8 Rondjes. Verwachte tijd 6 uur.
Hardlopen
42,2 km. Hardlopen rond het Zilvermeer. 8 Rondjes. Verwachte tijd 4 uur.

Als je deze tijden optelt, kom je op een eindtijd van 11 uur 15 min. Hierbij komt natuurlijk wat tijd voor wisselen en verzorging. Verwachte eindtijd 11 uur 30 min.
Dan moet alles wel meezitten, geen wind, geen koude, geen hitte, geen lekke banden, geen kramp en veel aanmoedigingen.
Dus als je zaterdag 6 juni a.s. zin en tijd hebt, kan ik jouw aanmoedigingen prima gebruiken. Op deze dag worden ook triathlon wedstrijden over een ½, ¼ en 1/8 afstand gehouden allemaal in het kader van het 25 jarig jubileum van de Groningse triathlonvereniging GVAV. Meer informatie is te vinden op de website www.speedman.nl.