Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Clubdag van Artemis weer plaats. De activiteitencommissie had dit jaar met djembé spelen en een spelletjesparcours een totaal ander programma dan dat van vorig jaar (kanoën en fietsen): geen al te grote fysieke inspanningen deze keer, hoewel een aantal deelnemers aan de djembé-sessie en verscheidene zaklopers en hinkelaars dit zullen tegenspreken….
Onder een vrolijk schijnend zonnetje, maar met een stevige wind erbij, verzamelden een kleine veertig (!) leden zich bij het gebouwtje van de IJsbaanvereniging aan de Netlaan. Een geweldige locatie met zowel binnen als buiten veel ruimte (de ‘ijsbaan’ is in dit jaargetijde een prachtig ruim veld met wuivende grassen) .
Tijdens de koffie en thee, met een eier- of stroopkoek erbij, en buiten genoten in het zonnetje, konden we onze gastleraar voor de djembé-sessies verwelkomen.
Klik hier  voor de foto's van Mariannne Waterman en hier  voor die van  Herman Rinket. 

Pape Amadou Seck, een geboren Senagalees, geeft zowel in Groningen als in Zwolle workshops en djembé-lessen en doet dit zichtbaar met veel plezier. Hij arriveerde in originele Senegalese kledij, met een auto vol verschillend klinkende djembé’s.
De groep Artemis-leden werd opgesplitst in twee subgroepen, waarbij er afwisselend gedurende een uur in tweetallen een spelletjesparcours werd afgelegd, en als groep djembé werd gespeeld onder leiding van onze leraar.
De spelletjesteams hadden zichzelf illustere namen gegeven als: Duo Penotti, de Blue Stars, De Trommelaars, Bert & Ernie, Maandag, De Lopperkopjes, W in het kwadraat, De Bedels, Twatter, Diarree en De F-jes.

Uiteraard was er een competitief element in het afleggen van het spelletjesparcours: men hield zelf de eigen score bij tijdens de verschillende spelletjes, die bestonden uit (estafette)zaklopen, mikado, hinkelen, crocket en domino. Alle spelletjes waren in fors buitenformaat uitgevoerd. Sommige activiteiten als zaklopen waren uitstekend om de conditie te testen, anderen zoals mikado zetten aan tot geduld en concentratie.

Het bijhouden van de scores gebeurde met enige (artistieke) vrijheid, waardoor het spelletje domino niet in de eindklassering kon worden opgenomen.
De teams Duo Penotti (Marjan en Hilma, slechts 24 sec. nodig voor het afleggen van het zakloopparcours; wat een sprongkracht!), De Blue Stars (Mona en Eleonore, met een hele eigen stijl van hinkelen, iets meer souplesse dan sprongkracht), De Trommelaars (Herman en Ritske, slechts 40 slagen nodig bij het crocket om hun balletjes weer thuis te krijgen) en De F-jes (Fenna en Francien, waarbij Fenna in haar eentje een verzameling van 32 (!) mikado-stokken aanlegde) werden na afloop van het middagprogramma in het zonnetje gezet en beloond met… een consumptiebon.

De djembé-sessies vonden plaats midden op het prachtige veld, dat ’s winters de ijsbaan vormt.
 
De groepen die beurtelings onder leiding van Pape Seck hun slagkracht en ritmegevoel konden trainen op de trommels, wisten telkens in dat korte tijdsbestek een prima sound voor elkaar te krijgen.
Afwisselend werd er in tweetallen of met de hele groep nagespeeld wat onze leraar voorspeelde, en een ‘vissersdans’ gedanst op de begeleidende klanken van de ‘grote trom’.

Uiteraard tot grote hilariteit van de aanwezigen….
Als spannend besluit van de djembé-sessies werd er ter plekke nog even een sprintje gehouden tussen Tiny Visker en Pape Seck, wat in het voordeel van de laatste werd beslist….

Wie weet kunnen we hem nog eens begroeten als Artemis-lid!
Onze djembé-leraar vertrok aan het eind van de middag met een iets minder zwaar beladen auto: een aantal djembé’s bleven achter bij twee van onze atleten, die van plan zijn om hun huisgenoten en buren nog vele jaren te tracteren op tropische oerritmes….

De dag kreeg een smakelijk besluit door een uitgebreid Chinees buffet, dat door een lokale horeca-ondernemer werd afgeleverd in grote dekschalen.
Om riant buiten te kunnen dineren was een tafel snel gevonden…. in de vorm van het houten bruggetje voor het gebouwtje.

Na het ‘naborrelen’ was de laatste bezoeker rond 21.00 uur vertrokken.
We kijken terug op een zeer geslaagde Artemis Clubdag, met een goeie opkomst!

De activiteitencommissie van Artemis