Afgelopen weekeinde heeft een aantal leden van de Winsumer hardloopclub Artemis de loopschoenen aangetrokken en vertrokken naar diverse plaatsen in het land en zelfs naar Rome. In de hoofdstad van Italië vond zondag de Rome marathon plaats, een sfeervolle topmarathon met 15.000 deelnemers. Namens Artemis kwamen drie leden in deze loop van 42,2 kilometer uit. Gonny Houtman, Herman Haan en Aad van der Drift konden daar laten zien, dat de vele trainingskilometers niet voor niets waren geweest. De kopvrouw van Artemis, Gonny Houtman uit Winsum was de snelste van de drie, getuige haar tijd van 3.44.07. Daarmee eindigde ze op de 198e plaats bij de vrouwen. Herman Haan uit Leens kwam ruim 6 minuten na haar binnen (3.50.54) en Aad van der Drift eindigde met zijn tijd van 4.30.44 in de middenmoot van het deelnemersveld. De start vond plaats vlak voor het Colosseum. Het parcours was beslist niet snel vanwege de vele kinderkopjes en basaltstenen als wegdek, gaten in het asfalt en veel vals plat. De weersomstandigheden (zonnig, niet te warm) en de omgeving van het parcours van Rome en Vaticaanstad met alle hoogtepunten waren van een ongekende schoonheid.

Veel dichter bij huis acteerde een viertal Artemissers. In Dokkum werd voor de 6e keer de Bonifatiusloop gehouden, een wedstrijd van 7 en 21,1 kilometer. Het parcours van deze loop voerde in een ronde langs de oude vestingwerken van Dokkum. De deelnemers aan de halve marathon liepen 3 ronden. De organisatie in Dokkum kon een kleine 500 deelnemers verwelkomen, waaronder Koos Durenkamp uit Winsum (21,1 kilometer) en zijn plaats- en clubgenoten Grada Bloem, Ineke Wolters en Gijs van Raalte, die de afstand van 7 kilometer voor hun rekening namen.

Gijs van Raalte, Winsum                            42.28

Waren in Dokkum voor het merendeel Friezen in de weer, in Emmen streden grotendeels Drenten in de Univé Mazda Lenteloop, een loop van het Univé-loopcircuit. Deze loop van 10 kilometer trok zo'n 300 deelnemers. Namens Artemis schreven Niels Sierts en Trijnko Veenhuis zich in. Veenhuis wist in zijn categorie mannen 60+ beslag te leggen op de 2e plaats.

Uitslagen Emmen
Niels Sierts, Winsum                                   38.17
Trijnko Veenhuis, Eelde                              40.51

Het dichtst bij huis bleven zaterdag vier Artemissers. Toch kregen deze lopers een flinke loopafstand voor hun kiezen. Samen met zo'n 100 lopers namen ze deel aan de "Ziengs Consultancy Road to Rotterdam trainingsloop", die vanuit het Groninger Stadspark plaatsvond. In vijf groepen werden de lopers aangevoerd door tempomakers en volgden een parcours van 35 kilometer van Groningen naar Leek en aan de andere kant van het Leekstermeer weer terug naar de stad. De Artemissers Tini Visker uit Oosternieland, Peter de Vries uit Winsum en Peter Modderman uit Ulrum maakten deel uit van de groep die 10 kilometer per uur liep. Op een enkele minuut na wist deze groep van 12 mannen en 3 vrouwen het tempo te handhaven. In een tijd van 3 uur en 32 minuten arriveerden ze weer bij de finish in het Stadspark.
Tenslotte kwam de snelste Artemisser zaterdag uit in de Fortis City-Pier-Cityloop in Den Haag. Merwin Dollison uit Winsum wist in deze halve marathon als 23e loper te finishen in een tijd van 1.12.34. De CPC-loop, met een parcours van de binnenstand van Den Haag naar Scheveningen en terug, trok zo'n 5000 lopers en wordt aangemerkt als een van de toplopen van Nederland.