Arjen Kwint uit Loppersum toog vanmorgen in alle vroegte naar het Duitse Bottrop om deel te nemen aan de Herbstwaldauf over 25 kilometer. Hij deed dat verdienstelijk door met een tijd van 2.03.45 uur als 18e bij de mannen 45 te eindigen. Lees hieronder zijn verslag met foto`s.

Tevreden weer naar huis
Met al het marathongeweld in Porto en op Terschelling had ik besloten op dezelfde dag weer mee te doen aan een loopje in Duitsland.
Ditmaal was mijn oog gevallen op de Herbstwaldlauf in Bottrop. Bottrop, voornamelijk bekend van het Moviepark en de plek waar de A31 eindigt, is een echte mijnstad.
De laatste nog in werkende steenkoolmijn in Duitsland staat ook in Bottrop en laat dat nu net ook de startplek zijn van deze loop.
De Herbstwaldlauf was met 2400 deelnemers een week van tevoren uitverkocht. Naast de 799 mensen die zich net als ik hadden opgeven voor de 25 kilometer, stond er ook een 50 kilometer, een 10 kilometer en een 6,8 kilometer op het programma.


De start was vroeg en zo reed ik in het donder door nevel en vrieskou richting Bottrop. Na een soepele startnummeruitgave op zoek naar de kleedkamer en de plek waar ik mijn tas kon stallen.
Het bleek dat dit in de kleedkamers van de mijnwerkers mogelijk was. Via een kettingconstructie kon je je tas optakelen naar het plafond. Een originele manier en geen vrijwilligers voor nodig!
De 50 kilometer begon om 9:00 en bestond uit 2 ronden van 25 kilometer. Eén ronde stond dus voor mij op het programma. Doel was lekker maar wel stevig door te lopen. Niet teveel op het klokje kijken (moeilijk hoor!).
Ik ging lekker, de ondergrond door het bos was hard en veelal vlak (totaal ongeveer 100 hoogtemeters). Na 10 kilometer werd het wat zwaarder maar kon ik het tempo vasthouden. De omgeving bleef mooi, bos, bos en af en toe een bosmeer. Alleen bij het oversteken van een weg een auto te zien, verder stilte dan wel hijgende hardlopers of het gezang van vogels. Na de 20 kilometer begon het werken voor de kilometers. Ook begon hier het inhalen van de 50 kilometer lopers. Dat waren wel weer mooie richtpunten.
Uiteindelijk stopte het klokje op 2 uur 3 minuten en 45 seconden. Hier ben ik erg blij mee. Tempo boven de 12 km/uur. In het totaalklassement een 108e plaats van de 696 finishers. Ook niet verkeerd. Tevreden ging ik weer terug naar huis.