Naast de marathon werd vandaag in Amsterdam ook een halve marathon georganiseerd. Op deze afstand gingen totaal 16.000 lopers van start waaronder drie Artemissers, allen uit Winsum. Willem Hofman noteerde bij de mannen recreanten een tijd van 1.43.23 uur. Anna de Munck liep bij de vrouwen recreanten een persoonlijk record. Haar tijd van 2.10.26 uur betekende een verbetering van haar oude toptijd op deze afstand van 2.20 minuten. Gefeliciteerd! Elizabeth Hofman sloot haar elfde halve marathon af in 2.12.59 uur. Het verslag van Willem Hofman staat bij Lees meer.... 

Artemis in de halve marathon van Amsterdam

Afgelopen zondag vond de uitstekend georganiseerde TCS Amsterdam Marathon plaats. In de ochtenduren kon de klassieke marathonafstand worden bedwongen als ook een 8 kilometer loop. 's Middags volgde dan nog de halve marathon. Met ruim 120 nationaliteiten aan de start werd de marathon onder vrijwel ideale weersomstandigheden gelopen. Bij een graadje of 12 bleef het windstil en mede daardoor werd het parcoursrecord voor het derde jaar op rij verbroken. Amsterdam mag zich met de 2.04.06 van winnaar Lawrence Cherono nu zelfs de snelste marathonstad van Nederland noemen. Ruim 12.000 lopers zouden de gehele marathon volbrengen.

 Na de middag liep de temperatuur onder het vrijwel gesloten wolkendek wel wat op, maar ook de 16.000 deelnemers aan de halve marathon, waaronder drie Artemissers, hadden weinig reden tot klagen. Vanuit de diverse startvakken op de Stadionweg liep het parcours via de Churchilllaan en de Rijnstraat naar de Utrechtsebrug over de Amstel. Vanaf daar sloot het parcours precies aan op de laatste 17 kilometer van de hele marathon. Na enkele brede straten op een bedrijventerrein liep de route via Duivendrecht, Watergraafsmeer en de Indische buurt terug naar de zuidkant van het centrum. In de laatste vijf kilometer, met zo nu en dan wel erg smalle passages op de Mauritskade en Stadhouderskade, komen de deelnemers langs het Amstel hotel en het Rijksmuseum en door het prachtige Vondelpark om te finishen op de atletiekbaan in het Olympisch stadion. 

Anna de Munck nam een jaar na haar eerste halve marathon voor de tweede keer deel aan de halve marathon van Amsterdam en, gesteund door enkele familieleden en vrienden langs de route, snelde ze naar een nieuw persoonlijk record van 2.10.26. Elizabeth Hofman bereikte na een zeer constant gelopen race de meet voor de volgepakte tribunes in 2.12.59. Willem Hofman liep met 1.43.23 voor de derde halve marathon op rij in de 1.43, maar in Amsterdam ging hem dat veruit het gemakkelijkst af en dat biedt perspectief voor zijn deelname over twee weken aan de Berenloop marathon op Terschelling. Het drietal uit Winsum stapte aan het eind van de middag dan ook tevreden in de auto terug naar het Noorden.