Aleida Groothoff uit Winsumheeft vandaag met een derde plaats bij de vrouwen 50+ in de marathon van Oldenburg(D) een uitstekende prestatie neergezet. Het totaal aantal lopers op de diverse afstanden in Oldenburg bedroeg 5100, waarvan 400 op de marathon. Het eerste gedeelte van  route van de marathon was uitgezet in het buitengebied van Oldenburg. Het centrum van de stad vormde het decor van het tweede deel. Deze marathon is Aleida goed gezind. In 2012 liep ze hier al eens een marathon in 3.49.21 uur, een persoonlijk record en goed voor een derde plaats bij de vrouwen 45+. Vandaag deed ze er nog een schepje bovenop door opnieuw als derde, nu bij de vrouwen 50+, te eindigen in een uitstekende tijd van 3.42.12 minuten, een persoonlijk record. Deze tijd betekende een aanscherping van haar oude toptijd op deze afstand met 7.09 minuten. Gefeliciteerd! In het overall klassement bij de vrouwen behaalde ze in een veld van 69 deelneemsters een verdienstelijke zevende plaats. Haar verslag staat onder lees meer.....

 

VERSLAG: Mijn vijfde marathon, en wat voor één! 
Afgelopen zomer bedacht ik mee te doen aan een najaarsmarathon. In alle rust bouwde ik de lange duurlopen op. Mijn beentjes deden het goed. Twee weken geleden schreef ik me in voor de marathon van Oldenburg, die ik zes jaar geleden ook had gelopen. Een hotel geboekt in Bad Zwischenahn, dit jaar de startplaats. Mijn startnummer heb ik zaterdagmiddag opgehaald in Oldenburg. Op de marathondag fietste ik een half uurtje voor de start op mijn gemak naar het startpunt. Bijzonder was dat er geen startmat lag, geen nettotijden dus. Om 9 uur zou het startschot klinken, maar omdat de kerkklokken bleven luiden, moesten we nog even geduld hebben.

De eerste 13 kilometer renden we een mooie ronde om het Zwischenahnermeer. Vervolgens ging de route over wegen, verharde paden en een zandpad door het prachtige landschap naar Oldenburg. Als je over de Autobahn rijdt, heb je geen weet van die schoonheid.
Ik wilde gewoon lekker lopen en dat gebeurde ook, de kilometers gleden onder me door. De doorkomsttijd na 21 kilometer lag onder mijn eindtijd Lauwersoog-Ulrum..oeps. Maar gewoon doorgaan..voelt goed toch? De verzorging onderweg was prima, diverse soorten drankjes en fruit iedere 5 kilometer. Ik begon iets in te leveren per kilometer, maar kon dit tempo tot aan Oldenburg (30km) goed volhouden. In die stad schoven we in op het parcours van de halve marathon. Vanaf hier werd het zwaarder, maar ik bleef de adviezen van mijn trainers opvolgen..houd de handen ontspannen..gezicht ontspannen..blijf aan je houding denken, juist als je het zwaar hebt..én ik bleef positief denken.
Zo kwam ik bij de laatste 200 meter..een erehaag van toeschouwers en een muur van geluid...hier genoot ik enorm van! Wat een geweldig gevoel om zo met een dik PR te finishen.

Aleida Groothoff