Janneke Cazemier uit Warffum had zich voorgenomen dit jaar haar 100e marathon te lopen. Stond de teller vorig jaar november (Terschelling) nog op 80, vandaag speciaal in Leek heeft ze haar droom gerealiseerd. Vanuit deze plaats werd in het kader van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 eenmalig de Westerkwartier marathon inclusief deelafstanden georganiseerd. In de omgeving waarin Janneke is opgegroeid werd ze, met startnummer 100, onderweg begeleid door Gerik Mik uit Sint Annen en in de laatste kilometers van haar 100e marathon extra ondersteund door een tiental meelopende Artemissers. Bij de finish werd Janneke feestelijk met veel gejuich onthaald door echtgenoot Klaas, burgemeester Hoekstra van Leek, familie, vrienden en bekenden, media en diverse Artemissers waaronder de activiteitencommissie. De marathon op zich was mede door het warme weer loodzwaar. Janneke finishte na iets meer als 5 uur moe maar zeer voldaan. Ze is in haar opzet geslaagd. Karakter kan haar dan ook niet worden ontzegd. Een topprestatie waarmee Artemis haar van harte feliciteert. Maar wie nu denkt dat Janneke op haar lauweren gaat rusten komt bedrogen uit. Op zondag 4 november staat de marathon in het Portugese Porto al weer op de rol. Loopmaatje Gerik Mik, met startnummer 98, voltooide in Leek zijn 98e marathon onder de vlag van Artemis.Lees hieronder het verslag van Willem Hofman.

verslag Willem Hofman

Zaterdag 6 oktober 2018 gaat de boeken in als de dag waarop Janneke Cazemier haar 100e marathon wist te voltooien. Plaats van handeling was, niet geheel toevallig, het Westerkwartier, haar geboortegrond. De unieke prestatie werd geleverd tijdens een uniek evenement. Vanwege de fusie per 1 januari 2019 van de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, Marum en Leek tot de nieuwe gemeente Westerkwartier, was eenmalig het loopfestijn Westerkwartier Marathon uitgeschreven. Naast de klassieke marathonafstand, welke solo en in estafettevorm kon worden afgewerkt, behoorden ook diverse kortere afstanden tot het programma. In totaal waren er ruim 350 individuele lopers en 41 estafetteteams. Inclusief de wandelaars waren er totaal 800 deelnemers. Janneke had van de organisatie het startnummer 100 toegewezen gekregen en ook niet onvermeld mag blijven dat Gerik Mik van start mocht met startnummer 98, aangezien hij zijn 98e marathon onder de vlag van Artemis liep.

Op de zonovergoten dag was de Activiteitencommissie van Artemis al vanaf de start van de marathon in Leek aanwezig om de festiviteiten rondom Janneke's 100e marathon in goede banen te leiden. Tegelijk met Janneke en Gerik vertrok Grietje Dijkmans om 11.00 uur voor haar 12 km van Leek naar Zuidhorn. Met een tijd van 1.12.06 werd ze achtste bij de vrouwen. Even voordat Grietje in Zuidhorn de finish bereikte, was Bert Hulsing daar net vertrokken voor de 11 km van Zuidhorn naar Grootegast. Bert bleef keurig binnen het uur en zijn tijd van 59.54 bleek goed voor een derde plaats bij de mannen 60. Bovendien was Bert net op tijd om de start van de halve marathon, welke om 13.00 uur plaatsvond in Grootegast, mee te pakken. Op deze halve marathon die via Marum naar Leek liep, namen Marnix van den Brink, Elizabeth Hofman en Willem Hofman deel. Met een vierde plaats bij de mannen 40 finishte Willem in 1.43.44. In dezelfde leeftijdscategorie werd Marnix 18e in 1.57.00. Elizabeth noteerde 2.15.36, goed voor een vierde plaats bij de vrouwen 40.

Terwijl genoemd drietal in de slotfase van hun wedstrijd was aangekomen, vertrok een Artemis delegatie richting Niebert om de laatste kilometers met Janneke en Gerik mee te lopen. In de laatste twee kilometer kwamen daar nog eens vier lopers bij die het gezelschap vanaf Leek tegemoet waren gelopen. En zo trok een tiental in clubkleding getooide Artemissers samen op richting de finish. Vanaf de binnenkomst in Leek applaudisseerden diverse toeschouwers voor Janneke, waarschijnlijk omdat ze haar herkenden van het paginagrote artikel in het Dagblad van het Noorden van die ochtend. Eenmaal aangekomen op het finishterrein kon niemand er meer om heen. De finish van Janneke werd opgesierd door de aanwezigheid van familie, vrienden, vele Artemis leden, spandoeken, ballonnen en als klap op de vuurpijl de ploeg van Expeditie Grunnen. Nadat Janneke in de armen was gevallen van haar man Klaas, volgde een interview met RTV Noord verslaggever Derk Bosscher. Daarna ontving Janneke een speciale bokaal en uiteraard de felicitaties van vele sympathisanten. Voor de statistieken: Gerik en Janneke hadden voor hun 98e en 100e marathon respectievelijk 5.00.24 en 5.00.33 nodig.

Nadat de plichtplegingen aan de finish voorbij waren, kon het hele gezelschap in cultuurcentrum Agora rustig nazitten. Gea Meulema nam namens Artemis het woord en stipte nog maar eens aan hoe bijzonder het is om 100 marathons te voltooien. Slechts een handvol Nederlandse vrouwen ging Janneke voor. Vervolgens werd Janneke in de bloemen gezet en werd het glas geheven op deze geweldige prestatie.

De foto`s van Herman Rinket staan hier!