Met een tweede plaats voor Gonny Houtman uit Winsum bij de vrouwen 50+, een derde plaats voor John Walker uit Uithuizen bij de mannen 60+, beiden op de 10,23 kilometer, een derde plaats voor Ricardo Damminga uit Baflo op de 5,15 kilometer en een zevental top tien plaatsen op de beide afstanden kwam Artemis gisteren in de 3e COOP Bafloop te Baflo uitstekend voor de dag.

De Bafloop maakt inmiddels deel uit van het Loopcircuit Noord-Groningen. De plaatselijke organisatie, Bruisend Baflo, kon totaal 155 deelnemers, vorig jaar nog 189, op de beide afstanden verwelkomen. De oorzaak van de terugloop lag deze keer niet aan de concurrentie van wedstrijden in de buurt. De dichtstbijzijnde wedstrijd was gisteren in Bovensmilde. Feit is wel dat veel regionale toplopers het in Baflo lieten afweten. Jammer is ook, dat zoals aangeduid op de website van de organisatie, een ronde 5.15 kilometer telt. Lopers meten hun gelopen tijden altijd met een exacte 5 of 10 kilometer. Het was bij tijden benauwd in het centrum van Baflo. De verkoelende tegenwind op de parallelweg vanaf het buurtschap De Dingen naar Rasquert compenseerde dit enigszins.

Artemis telde op de 10,23 kilometer (twee ronden van 5.15 kilometer) negen deelnemers. Dit is 12,5% van het 73-koppige deelnemersveld, waaronder slechts zeventien vrouwen. Gonny Houtman was de enige Artemis vrouw op deze afstand. Zij behaalde bij de vrouwen 50+ een keurige tweede plaats in 47.53 minuten. De winst in deze categorie ging naar de ruim tien jaar jongere Elly Rooda uit Grootegast in 47.26 minuten. Jeltje Bosma uit Baflo volgde op eerbiedige afstand als derde in 55.39 minuten. Van de acht Artemis mannen was Jan Vos uit Uithuizen de rapste. Hij werd met een tijd van 46.19 minuten zevende bij de mannen 50+. Wim Ammeraal uit Leens (foto) volgde in deze categorie als achtste in 46.59 minuten. RenĂ© Hartlief uit Baflo (foto) en John Walker uit Uithuizen noteerden beiden een eindtijd van 47.51 minuten. RenĂ©, achtste bij de mannen senioren, was hiermee 1.28 minuten sneller dan vorig jaar op deze afstand in zijn woonplaats. Voor John Walker kwam er een verrassende derde plaats bij de mannen 60+ uit de bus. WIllem Hofman uit Winsum liep een behoudende race. Zijn 49.39 minuten was goed voor een 11e plaats bij de mannen 40+. In dezelfde categorie klokte 

Marnix van den Brink uit Groningen als 17e een tijd van 52.10 minuten. In de categorie mannen 60+ werd Bert Hulsing uit Groningen vierde in 54.26 minuten  De achtste plaats in deze leeftijdsklasse was voor Geert Jan Reinders uit Loppersum in 1.01.52 uur. De winst op de 10.23 kilometer ging naar Maurice Smit uit Delfzijl in 34.39 minuten. Bij de vrouwen was evenals vorig jaar Tessa Frenay uit het Noorse Halden de snelste in 36.24 minuten Geldprijzen waren er alleen voor de eerste drie aankomenden bij de mannen en de vrouwen overall.

Onder de 82 deelnemers/deelneemsters aan de 5.15 kilometer bevonden zich zeven Artemissers. Ricardo Damminga behaalde een knappe derde plaats in 19.49 minuten. De negende en tiende plaats waren voor Jaap Smith uit Baflo en Erwin Vos uit Uithuizen in respectievelijk 21.53 en 22.12 minuten. Voor Gerard Bekkering uit Uithuizen werd als dertiende een tijd van 23.30 minuten afgedrukt. De 20e en 21e plaats waren voor Anna de Munck en Paulien Kuik uit Winsum in respectievelijk 26.03 en 26.04 minuten. Nieuw lid Corrie Halsema uit Ulrum volgde als 59e in 32.33 minuten. De foto`s zijn van Herman Hemmes. Meer foto`s van Herman Hemmes waarop Artemissers staan zijn te vinden op www.loopgroep-kameleon.nl/algemeen/foto-s

Bruisend Baflo kan terugzien op een geslaagde 3e editie van de Bafloop die meer deelnemers en meer publiek had verdiend.