Willem Hofman (Winsum) was gisteren een van de deelnemers aan de 28 kilometer wedstrijd, onderdeel van de Drents Friese Wold Marathon, in en om Diever. Met een tijd van 2.22.08 uur behaalde hij een keurige 8e plaats in een veld van 32 mannen en vrouwen. (overige foto's)

Verslag Drents Friese Wold Marathon       Willem Hofman

Afgelopen zaterdag vond in Diever de Drents Friese Wold Marathon plaats. De organisatie was in handen van SV Friesland en Diever Sportief. De 321 deelnemers konden kiezen uit vier afstanden. De drie courante afstanden (de marathon, de halve marathon en de 10 km) waren het meest populair, want aan de 28 km namen slechts zo'n 30 lopers deel. Voor mij was 28 km echter een afstand die perfect paste in mijn voorbereiding op de marathon van Hamburg op 29 april. Onder een af en toe doorbrekend zonnetje was het een graadje of tien en vrijwel windstil. De route voerde door het prachtige Nationaal Park Drents Friese Wold en dan met name door de ten noorden van Diever gelegen Boswachterij Smilde. Het licht geaccidenteerde parcours bestond uit verharde paden, variërend van brede betonpaden tot smalle asfaltpaadjes die er niet al te best meer bij lagen.

Vanuit de start zag ik een tiental lopers er in een groep vandoor gaan. Omdat ik een tempo van 5.20 minuten per kilometer wilde aanhouden, heb ik de groep laten gaan. De consequentie was dat ik de eerste 9 km alleen heb moeten afleggen. Vervolgens sloot een drietal lopers van achteruit bij me aan. Als kwartet hebben we bijna 10 km samen opgetrokken. Het tempo lag iets hoger dan de bedoeling was, maar het ging super lekker, en dus besloot ik bij het groepje te blijven. Na ruim 20 km waren een loper uit Bovensmilde en ik met z'n tweeën overgebleven. Op één van de weinige rechte stukken in het bos zagen we plots drie andere deelnemers voor ons opduiken. Door in de laatste kilometers steeds iets meer te versnellen, wisten we het drietal nog te achterhalen. Uiteindelijk ben ik als achtste over de streep gekomen in een tijd van 2 uur 22 minuten en 8 seconden. Heerlijk gelopen in een fraaie omgeving met mooi weer erbij! Daarom met een dik tevreden gevoel terug naar huis gereden.