Artemislid Douwe Zwart meldde zich onlangs uit het Duitse Schwerin, waar hij met zijn Duitse vriendin woont en werkt, met de mededeling dat hij net als vorig jaar weer heeft deelgenomen aan de Schweriner Funf Seen Lauf. Hij voltooide zijn 10 kilometer in 50.18 minuten, goed voor een negende plaats bij de mannen 50. Zijn verslag is te vinden bij lees meer.

 

Verslag 33e Schweriner Fünf-Seen-Lauf (zaterdag 1 juli 2017)

Onder niet al te ideale weersomstandigheden is zaterdag 1 juli 2017 de 33e Schweriner Fünf-Seen-Lauf georganiseerd. Het weer was erg regenachtig wat nadelig was voor het parcours. De afstanden die gelopen konden worden waren 10, 15 en 30 km. Ook was er de mogelijkheid voor Nordic-Walking. De aantallen deelnemers per afstand waren 10km: 1247, 15km: 660, 30 km: 389, 10 km  Nordic-Walking: 65 deelnemers, 30 km Nordic Walking 5 deelnemers. In totaal 2366 deelnemers. De verdeling van mannen en vrouwen was als volgt: 1590 mannen en 776 vrouwen verschenen er aan de start.

De drie uitgezette routes waren voor een deel overlappend. Het parcours voor de drie routes was gevarieerd, vlak en heuvelachtig met het venijn in de staart. Een fikse heuvel, twee kilometer voor de finish moest bedwongen worden. Dit gedeelte was ongeveer 1 km lang. Een groot deel van het parcours ging langs het water. Ook ging er een deel door een bosachtig gebied. Er werd gelopen van punt naar punt.

Om 9:00 werd er gestart voor de 30 km, 7 minuten later ging de 15 km van start en om 9:30 de 10 km. Zo gezegd het regende maar de temperatuur was erg goed, circa 15-18 graden. De start was traag omdat er door een sluis van ca. 1,5 meter breed gelopen moest worden voor tijdregistratie. De eerste kilometer was het parcours erg smal wat bij velen irritatie opleverde. Gaandeweg verdeelden de lopers zich en werd het eenvoudiger om het juiste tempo te kunnen lopen. Na 4 km werd het weer zeer smal max. 1 meter breed langs de Osdorfer See. In dit gedeelte kon men de langzame lopers niet inhalen. Dit gedeelte was ongeveer 1 km lang, daarna een gedeelte met een slecht wegdek voorzien van asfalt en klinkers en een glooiend terrein met veel vals plat. Vervolgens ging het door een fraai bosachtig gebied met wandelpaden met een ondergrond van humus, schelpen en gras. Zoals gezegd de laatste 2 kilometers waren zwaar omdat er een fikse heuvel bedwongen moest worden en ook het terrein was zwaar en modderig vanwege de regen van de laatste dagen.

Na gefinisht te zijn kon rt onbeperkt alcoholvrij bier genuttigd worden. Tevens was er erwtensoep en braadworst te krijgen. Iedere loper kreeg na afloop een oorkonde. Al met al kan men terug kijken op een geslaagde Fünf-Seen-Lauf.

Ik had mij ingeschreven voor de 10 km. Dit was voor mij de tweede maal dat ik aan deze loop meedeed met een internationaal karakter. De verschillende nationaliteiten waren Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Nederland. Ik finishte uiteindelijk in een tijd van 00:50:18, een 9e plaats in mijn leeftijd categorie (1953-1962). Een 98e plaats in het mannenklassement alle categorieën en een 103e plaats in het totaal klassement. Een behoorlijke verbetering vergeleken met vorig jaar. Toen noteerde ik een tijd van 53:45 minuten met de volgende klasseringen een 17e, 202e en een 222e plaats.