2016-1102Taranaki Steelformers 100 Mile solo runGerik Mik (Sint Annen) heeft afgelopen vrijdag en zaterdag met succes deelgenomen aan de Taranaki Steelformers 100 Mile Run op het Noorder eiland van Nieuw- Zeeland. Hij legde het 160,9 kilometerlange parcours om de berg de Relay af in 19.45.40 uur. Naast een verdienstelijke vijfde plaats noteerde hij ook een persoonlijk record op deze afstand. Hij verbeterde zijn oude toptijd op deze afstand met maar liefst 6.06.56 uur!! Chapeau! Gerik meldde dat de 100 mijl prima is verlopen. Lees zijn verslag hieronder. Zaterdag 12 november jl. heeft hij deelgenomen aan een loodzware 50 kilometer trail waarover meer informatie is te vinden op http://www.taraweramarathon.co.nz In een veld van 549 deelnemers eindigde hij als 234e in een tijd van 7.27.55 uur en als 32e bij de mannen 50.Lees zijn verslag hieronder onderaan nog een extra bijzonder vervolg....klik op lees meer......

 

 The Taranaki Steelformer's Around the Mountain door Gerrit Mik

The Taranaki Steelformer's Around the Mountain te doen als estafette, als 50 mijl solo of als 100 mijl solo. Past prima in de vakantieplannen. Echter het is wel een wegrace terwijl mijn vorige 100 mijl wedstrijden trails of landschapslopen waren. Voor Nieuw Zeelandse begrippen is het een vlak parcours met maar +1200 hoogtemeters. Ofwel een mooie mogelijkheid eens de 100 mijl binnen 24 uur te doen. Inschrijven dus en training iets aanpassen. Meer werken aan de snelheid. Wel wordt verwacht dat je een eigen supportteam hebt. Jammer maar helaas, die heb ik dus niet. Dus een mail naar de organisatie hoe het zit met de openingstijden van de verschillende verzorgingsposten. Binnen 24 uur antwoord. Geen tijden van de verzorgingsposten maar een toezegging dat ze een begeleider voor mij gaan regelen. Prima geregeld. Mijn verzorger blijkt een ervaren ultraloper. Ashley Smith, 75 jaar jong, nu niet meer actief al ultraloper maar nog welke elke dag een rondje rennen. Zijn laatste ultra was in 2014, een 67,5 km in 8:02:09!

Start van de 100 mile solo is 4 november om 17:00 uur. We lopen grotendeels de route van de relay (150km). Voor de extra kilometers is onderaan het parcours een lus toegevoegd. Lus is echter 8 kilometer te lang daarom beginnen we 8 kilometer vanaf het stadion in New Plymouth. Na de briefing gaan iedereen op eigen gelegenheid naar de start. Op een zijweg van de highway worden we om 17:00 uur weggeschoten. Na een dikke kilometer lopen we dan op de highway. Ja, parours is niet verkeersvrij. We lopen gewoon aan de rand van de highway. Overdag rechts en in de nacht links. Ofwel overdag komt het verkeer je met een snelheid van 100 kilometer per uur tegemoet en in de nacht komt het met 100 kilometer per uur van achteren. Het is wel even wennen dat rennen op de highway maar na een uur weet je niet beter. Meestal is er voldoende ruimte, een enkele keer maar een paar centimeter.

Ashley staat om de 5 kilometer klaar met eten en drinken. Iedere keer spreken we af wat ik de volgende keer wil hebben als verzorging. Halve beker cola is voldoende met om de 20/ 25 kilometer een proteïne reep. Daarbij zo nu een dan een handje vol gummi beren / gesuikerde snoepjes mix. Overdag is de verzorging nog riskant ook. Ashley moet steeds te voet de weg over. Goed uitkijken want van links en rechts rijden ze met een snelheid van 100 kilometer per uur.

Meeste automobilisten houden echter rekening met ons en ik krijg ook regelmatig een toet met de duim omhoog. Duidelijk te zien want de auto raast op een afstand van een kleine meter aan me voorbij.

De eerste uren zit het veld dicht opeen. Tot dik 20 kilometer is het klimmen. Niet fors naar toch gaat het steeds omhoog en regelmatig weer een stukje naar beneden. Na de 25 kilometer gaat het geleidelijk naar beneden. Met zo nu een dan weer een stukje omhoog. Al met al niet echt zwaar en ik kan tot de 50 kilometer een gemiddelde van 10 kilometer per uur vasthouden. Intussen is het ook donker en het verkeer is een stuk minder geworden. Zo nu en dan nog een auto. Is een stuk rustiger maar daardoor loop ik ook regelmatig iets meer naar het midden van de weg. Komt er dan een auto niet vergeten dichter bij de berm te gaan lopen.

Weer is ook prima. Wind en een klein buitje. Ashley verontschuldigd zich voor het weer. Volgens hem is het nog nooit zo slecht geweest tijdens de race around the mountains. Voor mij voelt het als thuis! Ik kom dit weer wel vaker tegen op het Groninger platteland.

Na 60 kilometer gaat het iets moeilijker en doe ik de stukken heuvel op is staf wandeltempo. Zonder al te veel moeite bereik ik Opunake. Het 94 kilometerpunt. Dit is ook het moment dat ik begin te rekenen. Welke eindtijd is mogelijk? Binnen 24 uur, binnen 23 uur, binnen 22 uur, binnen 21 uur, binnen 20 uur? Binnen 20 uur! Ja , binnen 20 uur is mogelijk. Gewoon zo doorlopen als nu en ik loop eindelijk een echt PR op de 100 mijl.
Ik hoef alleen maar tempo vast te houden. Verzorging staat om de 5 kilometer klaar. Snel drinken en eventueel wat eten en door. Omhoog staf door wandelen en naar beneden rennen. Alles voelt prima. Steeds de focus op het volgende dorp. Oaonui, Rohotu, Pungarehu, Warea, Okato en Oakuru komen voorbij. Nu nog het heuveligste stuk. 26 kilometer via Omata naar New Plymouth.

Ashley kent het parcours al geen andere en bij elke verzorging verteld hij wat me te wachten staat. Het laatste stuk verloopt ook zonder problemen. Ashley last hier en daar een extra verzorging in zodat ik voor de zwaarste beklimmingen steeds verzorging heb. Zonder al te veel moeite bereik ik New Plymouth. Nu nog een kilometer of 6 naar de finish. Ashley maakt op dit stuk nog twee verzorgingsstops. Drie kilometer voor de finish de laatste. Hij gaat dan alvast vooruit naar de finish om er zeker van te zijn dat ze bij de finishlijn alert zijn als ik binnenkom.

Een kilometer voor de finish komt Ashley me tegemoet lopen. Bij de finish zijn ze er klaar voor. Ze verwachten me. De laatste kilometer lopen we samen. En de tijd? Dat gaat helemaal goed komen onder de 20 uur dat gaat lukken. De laatste 200 meter loopt weer alleen. Nog een laatste aanzet en mij PR is binnen. 19 uur, 45 minuten en 40 seconden.

NAGEKOMEN

Gisteren de Tarawera 50KM gelopen. Was bedoeld als relaxed nog een Ultra te lopen echter het was een zware. Nacht ervoor fikse regenbuien. Resultaat glibberen en glijden op de trail. Hele stukken modder schoenhoogte. Parcours heeft +1700m. Veel klimmen en dalen en plezier verzekerd. Prachtige omgeving! Door subtropische regenwouden, groene weiden, langs meren, over/langs/door beekjes en watervallen. Regelmatig over omgevallen bomen en paar meter naar beneden glijden door de modder. Mooie afsluiting van seizoen 2016.
Tijd: 07:27:55  Plak: 234 van totaal 549, 32ste mannen 50-59.