356-praag.jpgWij hebben met 3 man deelgenomen aan de reis naar Praag, het was een fantastische reis waarvan enig verslag. 
 
De 13 tiende Praagse marathon op 13 mei 2007 gaat de boeken in als de warmste marathon in haar geschiedenis, in de middaguren als wij ons nog lopend op het parcour bevinden loopt de temperatuur op naar 28 graden. In tegenstelling tot Rotterdam is hier de water en bier huishouding uitstekend geregeld, zodat we in ieder geval niet uitdrogen.

Vrijdag 11 mei 6.30 uur Gasunie vertrek met de bus naar Praag om aldaar de Marathon te lopen en de stad te bezichtigen. Peter de Vries van de loopgroep Artemis uit Winsum is de grote promotor achter deze reis en dankzij hem kunnen we samen met een aantal lopers van Atletiek Groningen en Artemis meereizen. 
Van onze loopgroep gaan mee Ger, Rene en Rex, al vrij snel door de andere deelnemers  
de “ drie Musketiers “ genoemd ?? na enkele uren rijden de Lüneburger Heide,  
schitterend natuurgebied waar je nog enkele exemplaren van de jeneverbes kunt vinden. 
Na Braunschweig rij je tegenwoordig zonder controle naar Magdeburg, dat was 16 jaar geleden nog anders, bij Helmstedt was daar dan het IJZERENGORDIJN. 
Onze uitstekende chauffeur stopt hier gelukkig 3 kwartier voor zijn pauze en wij krijgen de mogelijkheid de grensovergang Marienborn te bezichtigen. Het geheel is nog in oude staat en je krijgt een goede indruk en een slecht gevoel wat zich hier na de oorlog in Oost Duitsland afspeelde. Wachttorens, overbelichting, betonmuren, prikkeldraad en 1000 Vopo”s moesten ervoor zorgen dat geen mens het land uit kon komen. De reis gaat verder door het landschappelijk erg mooie Oost- Duitsland, de indrukwekkende hallen van de Leipzicher Messe en daarna Dresden, de Tsjechische grens doemt nu op. Bij de grens pascontrole, nog een uur en dan is er Kralupy een klein plaatsje 15 km boven Praag, alwaar het sport hotel staat waar de komende 4 nachten het gezelschap verblijft.  
Het hotel was in het communistisch tijdperk opleidingscentrum van Tsjechische tennissers ( Martina Navratilova en Iwan Lendl ) en zwemmers, stille getuige is nog het immense zwembad onder het hotel. 
Het programma voor de komende dagen is samengesteld door de kleurrijke stadjer Graaf Sjors Lemberk opgegroeid aan de Parlaan, maar nu gezeteld op een landgoed in de buurt van Praag. Zaterdags is er dan eindelijk het bezoek aan Praha de gouden stad. De oude stad bleef uitstekend bewaard en heeft nauwelijks geleden onder het geweld van de tweede wereldoorlog. Voor iedereen met een beetje interesse voor kunst en cultuur is dit een eldorado, Jugendstil, Roccocoo, Gotiek, Barok, Romaans alles is er werkelijk te vinden en het een nog mooier en dan het ander. Plotseling weet je dan ook het verschil tussen New-York en Praag, in New-York ben je in 2 dagen uitgekeken, terwijl je in Praag nooit uitgekeken raakt. 
De astronomische klok uit 1410 geeft de tijd, de dag en de maanstand weer, elk uur gaan twee kleine deuren open en zie je Christus en een parade van apostelen voorbij komen. Het plein van de oude stad is indrukwekkend en weerspiegeld nog het beste de geschiedenis van de stad. De barokke St Nicolaaskerk aan de noordkant, het Kinskypaleis. Het is de stad van Franz Kafka de beroemde schrijver. De smalle straatjes uit de Middeleeuwen voeren je naar de Karelsbrug. De Karlov most over de rivier de Moldau is een van de oudste stenen bruggen van Europa, in 1357 op 9 juli om 3 minuten en 1 seconde over 5 is men begonnen met de bouw van deze brug met zijn Barokke beelden. ’s Avonds in het hotel is er dan de Boheemse avond met traditionele dans en muziek.  
De dag van de waarheid breekt aan, geen geslenter, maar 42 km hardlopen door Praag, zaterdags is het weer omgeslagen en is de temperatuur behoorlijk opgelopen. Gelukkig is de start al om negen uur, ook een tip voor Rotterdam. Een gezelschap van zo ‘n 25 mannen en vrouwen van ons waagt zich aan het avontuur. De rest van de medereizigers is in oranje uitgedost en moedigt de lopers aan langs het parcour ( geweldig )  
 
De musketiers gaan minimaal voor de halve en zien dan wel. Bij de 21 km roept Rene wat doen we ? doorlopen roep ik van de andere kant van de weg, de strijd is nu begonnen. Heerlijke rouwe hard rock bandjes langs de kant van het parcour ( geweldig en paste helemaal bij de M. ) , om de 3 km perfecte drinkposten, honderden politieagenten en fluitend geel geklede jongeren die je aanmoedigen. 
Het asvalt begint te smelten, het lichaam dwingt je nu af en toe even te wandelen. De km zijn nu erg zwaar en de tijdsduur tussen de drinkposten wordt groter, ieder schaduwplekje wordt meegepikt. Nog 5 km en een dikke blaar onder de voeten, dan maar op de zijkanten uitlopen, de verkramping is nabij. De bocht om en daar is dan in de verte het oude stadsplein met de finish. Als een held wordt je binnengehaald echt fantastisch, de Praagse Marathon zit erop. Zeer voldaan laten we ons onder de oude klok masseren en gaan daarna wat strompelend terug naar onze bus onder de Engeltjesbrug. ’s Avonds is er de prijsuitrijking door Graaf Sjors Lemberk aan de meest talentrijken uit de groep. Maandagmorgen om 7 uur alweer uit de veren voor een bezoek aan de Praagse Burcht. Er volgt een warme rondleiding over het imposante en bloedhete machtscentrum van Tsjechië, we raken de groep kwijt, onder aanvoering van Greet gaan we op zoek naar de groep, onderweg pakken we toch maar even een restaurantje en laten ons bedienen door heren in livrei. De middag kan naar eigen inzicht ingevuld worden hetgeen ons doet besluiten een kort uiltje te knappen in een van de parken voordat we op zoek gaan naar de plaats waar Jan Pallach zich in brand stak als protest tegen de overheersing. Om 18 uur de rondvaart over de Moldau met een heerlijk buffet. Tegen negenen begin van de lichttour met de bus door het verlichte Praag. Echt heel erg mooi en leerzaam. Op een van de hoogste plekken nog boven de burcht wordt een zeer oud klooster aangedaan met een schitterende panorama over Praag. Na de avondtour vallen we gesloopt in slaap, om half zeven alweer naast het bed om aan de terugreis te beginnen. Nog gauw wat inkopen en weg is de bus. Onze chauffeur rijdt bewust of onbewust nog door een aantal oude Tsjechische dorpen, nu zie je een deel van het echte Tsjechië, Praag wordt maximaal onderhouden met Unesco geld en ziet er daardoor welvarend uit, in de oude dorpen veel achterstallig onderhoud en verlaten coöperaties, maar wel erg romantisch. Klokslag 21 uur zijn we weer bij het Gasunie gebouw ( ook mooi ) 
Een zeer geslaagde trip naar Praag is achter de rug, speciale dank aan Peter en Sjors die erg veel inhoud aan deze reis hebben gegeven. 
Over zes weken is er een terugblik met vast heel veel mooie foto’s van Herman en anderen van deze reis. De presentatie is in de kantine van de loopgroep Astrea aan de Eikenlaan tegenover zwembad de parrel in Groningen, ook leden van de loopgroepen die niet zijn meegeweest zijn bij deze uitgenodigd,  
Peter zal ieder op de hoogte brengen van de juiste datum. 
Mede namens mijn loopvrienden Ger en Rene nog veel loopplezier en gaarne tot ziens. 
 
Rex Leber. 
Loopgroep Astrea