Bert Schaaphok en Geert Houtman waren vandaag getuige van een geweldige loop- en wandeldag op het prachtige eiland Schiermonnikoog. Groningen Atletiek en de plaatselijke VVV hadden voor 610 deelnemers een drietal nieuwe zeer afwisselende routes  over 5.28, 10.27 en 16.44 kilometer uitgezet. Klinkerwegen, duinen, schelpenpaden, bospaden, en strand vormden de onderdelen van deze toch wel pittige routes. Het was goed loopweer. De zon liet zich vandaag niet zien. Artemis telde op de 10.27 kilometer twee deelneemsters en veertien deelnemers op de 16.44 kilometer. Marko Huizing was de snelste Artemisser op de incourante afstand van 16.44 kilometer met een tijd van 1.10.07 uur (Msen: 4e). Een mooie tweede prijs op deze afstand was er voor Hilda Broekhuizen bij de Vrouwen 40 in een tijd van 1.21.48 uur. Jantje Wiersema werd bij de Vrouwen 55 keurig derde met een tijd van 1.28.59 uur. Anja Schaaphok voltooide met steun van Anke Bijma en Jacqueline Kramer haar eerste ruime 10 Engelse mijlen onder de vlag van Artemis in 2.00.01 uur. José Regtien en Christa Maring kwamen uit op de 10.27 kilometer en finishten na 1.17.00 en 1.17.03 uur. Zie de uitslagenpagina. De foto`s van Bert Schaaphok staan hier. Klik op "Lees meer...." voor een verslag van Tini Visker.

Schiermonnikoog                    Verslag: Tinie Visker
 
Woensdag op de training werd ik al door diverse mensen benaderd of ik hun kon ophalen met de auto. 
Zaterdag heb ik dus eerst Gerard Bekkering opgehaald en daarna Han Korhorn. We hadden allemaal van te voren een e-ticket gekocht omdat er een grote drukte werd verwacht. Er werd n.l. geen extra boot ingezet. Of de wedstrijd daarom een half uur later gestart werd als op de website vermeld stond weet ik niet.
 
Op de boot was het een drukte van belang en we zagen direct al vele Artemissers.
Om half twaalf precies werd het startschot gelost en begon de 10 km en voor het eerst de 10 EM. De route was geheel vernieuwd. En van te voren was bekend dat de afstanden niet klopten.
 
In de eerste fase van de wedstrijd voelden mijn benen erg zwaar. Ik had weinig vertrouwen in een goede tijd. Maar bij de strandopgang bij de Westerplas voelden de benen opeens goed en over het strand ging het dan ook snel. Bij de vuurtoren gingen we weer van het strand af. Op de strandopgang was stro neergelegd en daarom goed te belopen, maar wel erg steil. Naar de vuurtoren was de splitsing met de 10 km. Door de duinen naar de Bernardweg. Tussen de 8 en 9 km kan ik Bert Huitsing inhalen. Over de Bernardweg naar de bunker hadden we wind tegen. Bij de Berkenplas stonden Geert Houtman en Bert Schaaphok foto’s te maken en ons aan te moedigen. De 10 km hadden we toen achter de rug. Mijn tempo kon ik nog steeds goed volhouden en het was nog steeds goed loopweer. Bij het dorp zie ik mijn collega Chris afhaken vanwege een blessure. Over het Karrepad die echt niet lekker bestraat is naar de Westerplas. De duinen zijn daar toch een beetje steiler als dat ik in gedachten had. Maar de wind hadden we nu mee. Het uitzicht vanaf de duinen is schitterend. Bij de haven aangekomen moeten we een rondje maken om het havenkantoor met wind tegen en een slecht wegdek was dit een zwaar stuk. Als ik begin met het rondje is Han net klaar, vlak daarachter loopt Hilda gevolgd door John en Jan. Voor mijn gevoel lig ik dus niet ver achter ze. Als ik het rondje klaar heb zie ik Jantje langs de dijk lopen. Nog even de venijnige dijk en daarna linéa recta naar het dorp.
 
Ik was tevreden over de eindtijd. Het nieuwe parcours was prachtig en een verbetering t.o.v. de 15 km. De afstand was 350 te lang en daarom snapte ik niet waarom het rondje haventerrein er in moest, dat hadden ze van mij wel achterwege mogen laten.
 
Na afloop had Harm Jan een pastabuffet geregeld in de Tjattel. Anja Schaaphok werd nog door ons allen toegezongen vanwege haar verjaardag.
Daarna op de 16.30 uur boot en de dag zat er weer op.