Wedstrijdagenda

Er kunnen wijzigingen in de wedstrijden zijn opgetreden,
controleer daarom altijd eerst de website van de wedstrijd.

Datum Locatie Wedstrijd Aanvang
2023-05-31 LEEUWARDEN Potmarge Run 19.30
2023-05-31 OMMEN Station tot Station Loop 19:30
2023-06-03 SINT ANNAPAROCHIE De 10 Engelse Mijlen van Sint Annaparochie 11.00
2023-06-03 SNEEK De Potten parkrun 09:00
2023-06-03 GRONINGEN Stadspark parkrun 09:00
2023-06-04 SNEEK 4 Mijl van Sneek 14:00
2023-06-04 MEPPEL Meppel City Run 12:00
2023-06-04 EMMEN Oer Sandur Run 14:30

Gerik Arjen en Janneke Sint AnnenJanneke Cazemier uit Warffum en Gerik Mik uit Sint Annen hebben afgelopen zaterdag en zondag met succes deelgenomen aan de 100 Mijl van Sint Annen, een pelgrimstocht via Bethlehem. Arjen Kwint uit Loppersum  voltooide de 56 kilometer van de eerste ronde "Over het Jacobspad".

Deze 100 Mijl, is 160.9 kilometer, met start en finish in Sint Annen werd voor de 6e keer georganiseerd door Artemis-lid en ultraloper Gerik Mik. De route bestond uit drie ronden van 56, 65 en 45 kilometer. In Sint Annen was de centrale verzorging waar men na elke ronde weer terug kwam.De ondergrond bestond voornamenlijk uit asfalt, betonplaten en klinkers met in elke ronde enige kilometers graspad en/of schelpenpad. Om mee te mogen doen aan deze kleinschalige wedstrijd moest er in de afgelopen twee jaar tenminste aan een 100 kilometer wedstrijd en twee 50 kilometer wedstrijden binnen een gestelde tijdslimiet zijn deelgenomen. Deelname geschiedde dan ook op uitnodiging. Er gold een tijdslimiet van 32 uur.

De start van alle deelnemers was zaterdagmorgen om 09.00 uur middels het luiden van de klokken in de klokkenstoel. Het parcours was niet gemarkeerd. Via GPS moesten de deelnemers ook in het donker zelf de weg vinden en zich zelf verzorgen. Op het verste punt van elke ronde stond een verzorgingskist, waarvan de inhoud uitsluitend was bedoeld als aanvulling. Deze kist moest gevonden worden omdat hier ook een sleutelhanger in zat. Deze sleutelhanger moesten de deelnemers meenemen en diende als bewijs dat men op het verste punt was geweest. Na het inleveren van de vier sleutelhangers werd de Sint Anna medaille overhandigd, als bewijs dat de bedevaart naar Bethlehem, nu een wierde bij Rottum met twee boerderijen, heel vroeger stond er een (nonnen)klooster, was volbracht.

Arjen Sint Annen 1De eerste ronde over 56 kilometer telde zes deelnemers waaronder Arjen Kwint. De route "Over het Jacobspad" volgde de dorpen Westerwijtwerd, Middelstum, Kantens, Zandeweer, Uithuizen waar de wandelroute het Jacobspad begint en via Ten Boer weer terug naar Sint Annen. Arjen noteerde als derde aankomende een tijd van 6.16.06 uur. Arjen: "Tot aan de verzorgingspost bij Uithuizen na 22 kilometer ging het met een lichte wind tegen best goed. Tot Eenum met de wind in de rug en oplopende temperaturen werd het snel zwaarder, Op de graspaden ging het minder goed. De krachten slonken bij de laatste 6 kilometer. Maar al wandelend en lopend met een blij gemoed de finish gehaald. Ik heb genoten van dit unieke evenement op en top verzorgd door Gerik en zijn gezin. Met veel respect voor de deelnemers die al dan niet de volle 100 mijl hebben gelopen".

Voor de gehele afstand gingen 16 deelnemers waaronder Janneke en Gerik van start. Hiervan bereikten uiteindelijk 9 de finish. Beide Artemissers liepen de eerste ronde zonder problemen binnen de 8 uur. De tweede ronde van 65 kilometer om de stad Groningen ging via Thesinge, de oude Stadsweg naar Groningen, met een verzorgingskist bij het bezoekerscentrum van Klooster Yesse (Essen), de Hoornseplas, de Onlanden, Oostwold , Leegkerk voor de volgende verzorgingskist, het Zernickecomplex, de Walfridusbrug, Zuidwolde en terug naar Sint Annen. Beiden liepen inmiddels alleen in de donkere koude zaterdagnacht. De kilometers begonnen te tellen. Deze ronde werd afgelegd in ongeveer 13 uur.

Janneke Sint Annen na afloopGerik Sint Annen 2De derde ronde over 45 kilometer met de titel "Presteren wordt Beleven" volgde de dorpen Ten Post, Loppersum, Westeremden, Middelstum, Kantens, Bethlehem bij Rottum voor de laatste verzorgingskist, Stitswerd, Fraamklap en terug naar int Annen. Gerik vocht tegen de slaap en opkomende krampen. Janneke,  die inmiddels de nodige fysieke problemen kende, kreeg last van blaren als gevolg van de vele natte graspaden. Beiden zijn gefinished. Een prestatie van formaat waarvoor diepe respect. Janneke voltooide haar eerste 100 mijl onder vlag van Artemis in 29.46.22 uur en werd hiermee tweede bij de vrouwen. Gerik noteerde in zijn 16e 100 mijl een tijd van 30.26.11 uur goed voor een zesde plaats bij de mannen. De wedstrijd werd gewonnen door Sandra Medendorp uit Pesse in 21.54.07 uur.

Met dank aan Gerik en zijn gezin voor de uitstekende organisatie.

De verslagen van Janneke en Gerik zijn te vinden bij lees meer.....

 

 100 mijl van Sint Annen een pelgrimstocht via Bethlehem.   Janneke Cazemier

Op zaterdag 4 juni, 100 mijl van St .Annen georganiseerd door Gerik Mik, bestaande uit drie rondes.  
De eerste ronde “Over het Jacobspad”, 56 km. Via Westerwijtwerd, Middelstum, Kantens, Zandeweer naar Uithuizen, alwaar het Jacobspad begint en over Ten Boer weer terug naar Sint Annen. 
Het zonnetje scheen al en er stond een straffe noordoosten wind. Het was voor de wind behoorlijk warm. Ik wilde niet te snel van start, maar door enthousiast te praten met elkaar ga je toch harder van start dan dat je eigenlijk wil. Na ruim 15 km had ik mijn ritme wat te pakken. Ik had al wel door dat je ongemerkt veel vocht verloor door dit weer. De eerste 56 km liep ik in 7,5 uur dit is inclusief de stops, het zoekwerk en de onverharde paden. Vroeger waren de paden alleen maar onverhard vandaar dat er waarschijnlijk nu ook onverwachtse onverharde stukken tussen zaten. Het waren veel wandelpaadjes door weilanden, waar het paadje soms amper te zien was door het lange gras. Ronde 2 “ De Cisterziëner” ,65 km rondje Groningen, begon ik om vijf uur in de middag, de ronde ging via Thesinge over de oude Stadsweg naar Groningen alwaar we naar Klooster Jesse gingen voor de verzorgingskist en de sleutelhanger ophalen als bewijs dat we op de verste punten van het parcours geweest waren. Geen sleutelhanger, ook al had je de 100 mijl uitgelopen dan was het did not finished. Ik begon al met behoorlijke kramp in mijn kuiten de tweede ronde, dit had ik nog nooit gehad. Eerst maar stevig op wandelen en veel water drinken. Na een paar kilometer hervond ik mij en kon mijn hardlopen weer vervolgen. Ik merkte toen al dat het een zware nacht zou worden. Ik liep samen met nog een deelneemster, die liep ook niet zo lekker. Toen we de eerste 20 km van de tweede ronde er op hadden zitten, ging ze stoppen. afbeelding 100 mijl Sint AnnenWaar ik bang voor was, gebeurde, ik moest alleen de nacht door. Het hele onverharde stuk door de Onlanden alleen in het donker. Stoppen was geen optie voor mij. Het is gelukt maar  wel veel gewandeld. Via de Matsloot, door Oostwold naar Den Horn, via Leegkerk weer door Groningen, hier in het donker nog  over het Zernikecomplex waar de studenten nog druk aan het feesten waren om drie uur in de ochtend. Nog een stukje langs het van Starkenborgkanaal en dan in het donker de klim naar boven om op de Walfridusbrug  te komen. De brug over en aan de andere kant met de trap naar beneden. De weg vervolgen over Noorderhoogebrug, Zuidwolde en Ellerhuizen zo weer naar Sint Annen. Hier arriveerde ik om kwart over vijf in de ochtend, inmiddels was het alweer licht. Na een paar pizza punten, soep, pastasalade te hebben genuttigd, ging ik ronde drie in. Ronde drie had de naam “presteren wordt beleven”, 44 km. Op naar Bethlehem.

Wat een “hel”, eerst naar Ten Post, zo door via Loppersum, naar Westeremden. Niet over asfaltwegen, nee veel onverhard. Westeremden is maar een klein plaatsje, maar wat heb ik eromheen gelopen, weilanden, kerkpaadjes, prachtig maar niet als je voeten al 120 kilometers erop hebben zitten, de eerste blaren al goed voelbaar zijn. Kunstschilder Henk Helmantel was de kerkklokken aan het luiden, het was kwart over negen, de kerkdienst begon om half tien. Ik vroeg aan hem of ik mijn flesjes met water mocht vullen. Hij zei; “het is heilige zondag, je hoort in de kerk te zitten” , ik vertelde hem dat ik onderweg naar Bethlehem was. Hij was onder de indruk en wenste mij een mooie vervolg op mijn pelgrimstocht. Inmiddels zat ik er echt doorheen, nog vele onverharde paadjes langs weilanden volgden. Via Middelstum, Kantens eindelijk in Bethlehem aangekomen. Het was een soort ontlading en wat een bijzonder streek. De verzorging was hier uitsteken, er werd nog koffie voor mij gezet, mijn laatste sleutelhanger meegenomen.4 sleutelhangers St Anna medaille

Nu alleen nog over Stitswerd, Fraamklap zo naar Sint Annen. Uiteindelijk finishte ik na 29 uur en 46 minuten, met vier sleutelhangers als bewijs, mocht ik mijn mooie Sint Anna medaille in ontvangst nemen.
>Een hele bijzondere ervaring, ik had het niet willen missen. Misschien was het dat ik 8 dagen voor deze tocht een Dodentocht heb gewandeld van 100 kilometer, misschien was het dat de weersomstandigheden van warm overdag, na een behoorlijke koude nacht en een benauwde zondag die volgde, wat het al met al zwaar maakte. Of het is dat in mijn hoofd het ultralopen nog zo tussen mijn oren zit, maar inmiddels wel 15 jaar ouder……. Bloed kruipt waar het niet gaan kan.

6de 100 Mijl van Sint Annen. Gerrik Mik
RD2029WFNet als de vorige editie ging ik weer van start met Eddy Hedemann. Eddy heeft een zichtbeperking (Retinitis pigmentosa) en deze 100 mijl alleen lopen is voor hem geen optie. Voor deze editie een globaal plan gemaakt met een finishtijd tussen de 29 en 30 uur. Voor de eerste ronde (56KM) 9 uur, dit inclusief rust, tweede ronde (65KM) 12 uur en dan 8 uur voor de derde een laatste ronde (44KM).

Eerste ronde ging boven verwachting en waren net binnen 8 uur terug in Sint Annen. Planning was om 18:00 uur aan ronde 2 te beginnen maar ruim voor 18:00 waren we al weer op pad. Nu 65 KM om de stad Groningen, met een verzorgingskist bij bezoekerscentrum van Klooster Yesse (Essen) en bij Collega hardloper Theo Slump in Leeg/Hoogkerk.

De reis om de Stad gaat voorspoedig. Yesse bereiken we op schema. Daar even eten, drinken en extra shirt aan en verder. Via Hoornse plas, Onlanden naar Oostwold. In de Onlanden gaat het tempo naar beneden. Bij Eddy gaat het iets zwaarder maar we blijven ons best doen om voldoende tempo te houden. Helaas wordt het niet beter en in Oostwold pakken we een bankje. Even zitten. Eddy geeft aan dat het zwaar gaat, stoppen wil hij nog niet. Eerst door naar de volgende verzorgingkist in Leegkerk. Dan zien we weer verder.

finish002Leegkerk bereik en Eddy is leeg. Hij kan niet meer verder en de bezemwagen wordt gebeld. Nu alleen verder. Niet echt. Simon Blaauw heeft ons de gehele tijd begeleid op de fiets. Hij fiets vanaf 10:00 zaterdagaochtend bij ons. De nacht is koud. Lopend blijf je nog wel wat warm, maar op fiets is het een ander verhaal. Nadat Eddy is opgehaald (03:00) gaan we weer oppad. Simon is intussen behoorlijk verkeumd en besluit naar huis te fietsen. We fietsen/lopen na een tijdje samen maar na het Zernike complex gaan we elke onze eigen weg.

Nu alleen onderweg en dat is even aanpassen. Niemand die tegen je praat, gevolg het slaapgevoel komt en tempo daalt. Bij Moeke Vaatstra op het terras even een powernap. Daarna weer verder, slaapgevoel is er nog en tempo ligt ook iets te laag. Maar ik blijf wakker en bereik om 06:30 weer Sint Annen. Later dan in het plan stond maar voel me weer voldoende fit om verder te gaan . Wat eten, drinken en verder. Nog 44 kilometer te gaan. Via Bethlehem terug naar Sint Annen. Onderweg nog twee keer vechten met de slaap(powernap op een bankje) en na Bethlehem ook geen tempo kunnen aanpassen. Want linkerkuit en rechter hamstring hangen tegen kramp aan. Nu geen extra inspanningen vragen van het lichaam. Rustig doorlopen. Na 30 uur en 26 minuten dan eindelijk de finish. Uurtje later dan geplanned maar dik tevreden. Prima generale voor de volgende 100 Mijl, de Stagecoach 100 van Flagstaff naar de Grand Cayon in september. 

De foto`s zijn van Peter van der Hulst, Janneke Cazemier, Gerik Mik en Nico Swart

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook