Louwe Huizenga, “Haardloper Huzengoa” nam op 21 september 1917 deel aan een hardloopwedstrijd over 1500 meter bij het café Goldhoorn in Loppersum.  Voor die tijd een geweldig evenement, waar hij zelf onder het wereldrecord van toen over de finish kwam.

De kleine 200 deelnemers aan de Huizenga’s Marathon in Loppersum konden starten op de 5 en 10 km, de halve marathon, de estafette-marathon en de hele marathon. Omdat de 1500 meter niet in dit rijtje voorkwam liep “Huzengoa” zelf (eigenlijk Erik Bulthuis, die deze rol speelt in het stuk van de theatergroep Waark) dit keer de 5 km. Maar wel in het originele tenue en op bijpassende schoenen!. Hier vind je de foto's van Herman Rinket.

Een nieuwe loop met een nieuw concept, enthousiaste organisatoren, zeer veel vrijwilligers en een erg uitgebreid  bestand sponsoren. Gesteund door de stevige basis van Jan en Jozefien Kooistra van de SV Friesland en de organisatorische kern van het Buurcontact Loopcircuit. Daarbij prachtig loopweer met aan het begin van de avond nog een lekker zonnetje voor het publiek, en op verschillende plaatsen live muziek. Allemaal ingrediënten voor een geslaagd evenement.

Het had allemaal wel wat drukker gemogen op en langs het parcours door de oude kern van Loppersum, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de wedstrijd van het loopcircuit in Oldehove, die voor deze gelegenheid op het laatste moment was verzet naar de 27e in plaats van de traditionele (en aangekondigde) 30e april.

De aanwezige lopers hebben op het parcours goed uit de voeten gekund, gezien de vele persoonlijke records die zijn gesneuveld. Ook in die zin hebben ze in de voetsporen van de echte Huizenga kunnen treden (het parcours voerde deels over het oorspronkelijke terrein van het voormalig café Goldhoorn).

Huizenga was tijdens zijn hoogtijdagen aan het begin van de 20e eeuw slagersknecht. Van dit feit is door de organisatie op bijzonder creatieve wijze gebruik gemaakt, zowel bij het verwerven van sponsoren uit de slagerijbranche als door het uitgeven van vleesprijzen aan de winnaars van de diverse categoriën. En natuurlijk bij het plakje echte paardenworst dat ceremonieel aan ieder van de winnaars werd aangeboden.

Janneke Casemier was vier minuten voor sluitingstijd van de marathon (de klok van Lopster Toren sloeg al – u weet wel, die aardbevingen) de laatste deelnemer over de finish, waar Merwin Dollison als winnar van de 5 kilometer een paar uur eerder als eerste overheen was gekomen. Artemis was verder vertegenwoordigd door Arjen Kwint en Jeannet Bakema met podiumplaatsen op de 5 kilometer en door Gerik Mik als voorbereiding voor zijn volgende 100 mijl loop.

Wie eens iets meer zou willen weten over de roemruchte hardloper Huizenga kan hiervoor terecht op http://www.jobvanschaik.nl/hardloper-huizenga.html of op www.hardloperhuizenga.nl .

 

Sponsoren

Foto's

  • Bekijk alle foto's

    Geen feed gevonden

    Facebook