Gonny Houtman heeft vanmiddag met grote overmacht de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum bij de Vrouwen50 gewonnen. De weer uitstekend georganiseerde 23e editie van deze halve marathon in lijn kende voor de ongeveer 400 deelnemers met een beetje zon en veelal een windje in de rug prima loopweer. De afvaardiging van Artemis bestond uit 23 leden. Gonny Houtman was bij de vrouwen50 vanmiddag oppermachtig. Na een zeer constant gelopen wedstrijd kwam ze na 1.36.35 uur over de finish. Haar voorsprong op de nummers twee en drie in haar categorie Berthe Verstappen (Groningen) en Anita Sikkema (Groningen) bedroeg maar liefst 11.30 en 14.39 minuten. Gonny heeft 10 jaar lang onafgebroken aan deze halve marathon deelgenomen en  is elk jaar nog in de prijzen gevallen. Ze scoorde vijf eerste, drie tweede en twee derde podiumplaatsen! Marko Huizing was de snelste Artemisser met een tijd van 1.31.36 uur (Msen: 26e). Grietje Dijkmans en Ineke Wolters liepen elk de helft van de 21.1 kilometer en noteerden een totaaltijd van 2.11.39 uur. Jantje Wiersema staakte halverwege de strijd. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Keniaan Philemon Yator in 1.03.22 uur. Mariska Kramer (Drachten) was de snelste vrouw met een tijd van 1.19.16 uur. Zie de uitslagenpagina. De foto`s van Herman Rinket staan hier.

Verslag van Peter Modderman

Philemon Yator uit Kenia was zaterdag de gevierde man in de halve marathon Lauwersoog-Ulrum. De strijd met drie andere Kenianen om de winst werd in zijn voordeel beslecht. Zijn eigen strijd om het parcoursrecord te verbeteren, strandde echter op een kleine minuut. Bij de vrouwen was Mariska Kramer uit Drachten te sterk voor haar belaagster Marieke Falkmann uit Groningen.

Vijf jaar geleden kwamen uit het niets acht atleten uit Qatar opdagen, om deel te nemen aan de halve marathon Lauwersoog-Ulrum. Zeven daarvan finishten destijds onder de 1 uur en 10 minuten. De winnaar, Ahmed Jumah Jaber vestigde toen een winnende tijd van 1.02.26, waarmee hij het parcoursrecord met enkele seconden aanscherpte. Dat stond lang op naam van Jamal Baligha uit Marokko, die al zes keer eerder aan de start verscheen. De Marokkaan had zich dit jaar niet aangemeld. Wel waren er plotsklaps vier Kenianen, die Lauwersoog-Ulrum beschouwden als een mooie trainingswedstrijd voor een marathon in september en oktober. Dat gold ook voor Jan Stuursma. De man uit Kielwindeweer wil de marathon van Berlijn lopen en de halve marathon tussen Lauwersoog en Ulrum achtte hij uitstekend geschikt voor een succesvolle deelname in Berlijn. Verder meldde zich Ben Stellingwerf bij de inschrijving. Ook deze man is een van de noordelijke toppers.

Mariska Kramer is een van Nederlands beste marathonloopsters. Vorig jaar gaf ze ook acte de presence in Ulrum. Met haar tijd van 1.15 was ze toen de onbetwiste winnares. Of ze dit jaar weer zo hoog zou eindigen, was vooraf twijfelachtig. Haar lichamelijke gesteldheid was na de constatering van de ziekte van Pfeiffer dit voorjaar niet optimaal. Ze excuseerde zich bij voorbaat dat haar tijd niet in de buurt van vorig jaar zou zijn. Bovendien had ze dit jaar een concurrente in de persoon van Marieke Falkmann. Deze ranke dame is een echte baanatlete, in tegenstelling tot Kramer, die het veel meer van lange afstanden moet hebben. Maar Falkmann is behalve een goede baanatlete ook steeds meer op de weg te zien.

deelnemers
Traditiegetrouw worden de deelnemers per bus van de inschrijving in Ulrum naar de start op Lauwersoog vervoerd. De bussen van Q-buzz pendelden tussen de finishplaats en de start, maar het was aan de hoeveelheid ritten al te zien, dat het aantal deelnemers lager was dan vorig jaar. In 2011 schreven zich ruim 500 deelnemers in voor de 21,1 kilometer lange run tussen Lauwersoog en Ulrum, dit jaar werd het aantal van 500 niet gehaald. Maar met 455 deelnemers was de organisatie ook erg tevreden, vooral gelet op de vakantieperiode en de groei van het aantal concurrerende lopen in Nederland in het algemeen en in Noord-Nederland in het bijzonder. Nadat de lopers zich achter de startlijn hadden verzameld, gaf wedstrijdleider Jaap Smit het groene licht voor vertrek. Om 14.00 uur klonk het startschot, dat gelost werd door Rieks Gerdes, eigenaar van de aangrenzende restaurette. Speaker Gerard van Alteren nam meteen plaats achter op de motor en zorgde voor het wedstrijdcommentaar.

haventerrein
De Kenianen Philemon Yator, Sammy Kosgei Kisang, Simon Kosgei en Timothy Kinoti namen meteen na de start de leiding en vormden bij het verlaten van het haventerrein een kwartet, dat een achtervolgend trio bestaande uit Jan Stuursma, Ben Stellingwerf en Raymond van den Boom al op een achterstand zette. De vier Kenianen leken aanvankelijk samen op te trekken, maar bij het vijf kilometerpunt zette Yator een versnelling in, waarop de achtervolgers geen antwoord hadden. Zijn trainingsmaat Simon Kosgei moest ook de twee andere Kenianen laten gaan. Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne was het 10 kilometer punt gepeild. Daar had Yator al een voorsprong van meer dan een minuut op Kosgei Kisang. Toen hij in Ulrum aankwam, bij de Ulrumertil had hij zijn voorsprong uitgebouwd tot drie minuten. Hoewel de Keniaan er alles aan deed, kwam hij tekort voor een serieuze aanval op het parcoursrecord. Dat hij daar toe in staat was, had hij dit voorjaar al bewezen, toen hij de City-pier-city loop in Den Haag afsloot met 1.01.36. In Ulrum sloot hij zijn race af in 1.03.22, een kleine minuut onder het parcoursrecord van Qatarees Jaber. Kosgei Kisang kwam ruim drie minuten later over de meet en Simon Kosgei had de derde plaats overgenomen van Kinoti. Laatstgenoemde kwam in 1.07.15 binnen. Jan Stuursma eindigde met een tijd van 1.12.46 op de vijfde plaats. Ben Stellingwerf uit Onderdendam behaalde een verdienstelijke zesde plaats.

Jay Sauer is ook zo'n atleet, die een mooie wedstrijd opzoekt als opmaak voor een marathon. De atleet uit Nijmegen was al eens eerder naar Ulrum afgereisd en dat heeft hem ook dit jaar geen windeieren gelegd. Hij eindigde bij de mannen 40+ met zijn verdienstelijke tijd van 1.11.58 op de eerste plaats, terwijl Robert Stam uit Bovensmilde de tweede plaats opeiste, ruim 11 (!) minuten later dan Sauer binnengekomen. Paul Oude Vrielink legde met 1.25.42 beslag op de derde plek.
Henk Olijve is een graag geziene gast in Ulrum. De bebaarde atleet uit Haren was alle mannen 50+ te snel af. Zijn 1.25.05 betekende de winst. Bij de mannen 60+ was Wim Elshout uit Hillegom de duidelijke winnaar.

vrouwen
Was er bij de mannen al na vijf kilometer eigenlijk geen sprake meer van strijd, bij de vrouwen was die er wel degelijk. Mariska Kramer had aanvankelijk een mooie voorsprong op haar achtervolgster Marieke Falkmann uit Groningen, die op haar beurt op de hielen werd gezeten door Yvonne Kassenberg, maar de Friezin moest de Groningse atlete bij het 10 punt naast zich dulden. Mooi was het verschil in loopstijl bij de beide dames te zien. Kramer loopt wat bonkig en duidelijk op kracht, terwijl Falkmann een veel soepeler tred heeft, wat duidelijk de baanactiviteiten accentueert.

De kracht van Kramer won het uiteindelijk van de souplesse van Falkmann, want in de laatste vijf kilometer nam de atlete uit Drachten weer afstand van Falkmann. In 1.19.16 kwam ze door de finish. Falkmann eindigde een kwart minuut later en Kassenberg uit Burgum kwam twee minuten na Falkmann over de streep. Jacinta Fancel uit Leeuwarden moest nog alle zeilen bijzetten om Patries Zijlstra uit Eenum voor te blijven, maar de sympathieke Friezin zorgde met haar tijd van 1.33.57 voor de overwinning bij de vrouwen 40+. De winnares bij de vrouwen 50+ is een verhaal apart. Gonny Houtman zou eigenlijk moeten uitkomen in de 60+ categorie, maar die was in Ulrum niet aanwezig. Desondanks legde ze met overtuiging beslag op de eerste plaats bij de vrouwen 50+. Met haar tijd van 1.36.38 liet ze de tweede dame Berthe verstappen uit Groningen maar liefst 12 minuten achter zich. Hoe goed haar prestatie ook nu weer was, bleek wel uit het feit dat ze slechts een kleine minuut langzamer liep dan vorig jaar, toen de weersomstandigheden (18 graden en een hoog zuurstofgehalte) meer in het voordeel van de lopers was dan dit jaar. De afgelopen negen jaarlijkse halve marathons Lauwersoog-Ulrum liep Gonny crescendo. De 10e editie mag ook in dat schitterende rijtje pronken. Veel lopers klaagden na afloop toch over de warmte, waardoor een aantal atleten in de EHBO/Rode Kruistent belandde. Desondanks hadden de mannen en vrouwen van de hulpverlening een redelijk ontspannen middag.

Na afloop toonden veel deelnemers, die zich massaal in het roze T-shirt hulden, erg tevreden over het verloop en de organisatie van de wedstrijd. Dit was een mooie opsteker voor de organisatie van de volgende halve marathon, die volgend jaar op 27 juli wordt gehouden.